Aktivisti upali u požeški azil koji eutanazira hiljade pasa i oslobodili ih, deo poveli sa sobom

2

U toku noći aktivisti za prava životinja revoltirani činjenicom da je JKP „Naš dom“ u Požegi zvanično eutanazirao više od 2.000 pasa u kratkom vremenskom periodu, a pitanje je koliko hiljada je eutanazirano u poslednjih 10 godina, te da se velika novčana sredstva iz budžeta građana isplaćuju za navodno zbrinjavanje napuštenih pasa a kako kažu, plaća se smrt, ušli su u prihvatilište ovog preduzeća i oslobodili pse.

„Prvo što smo videli na ledenom betonu su majka i dva mrtva šteneta pored nje. Tako rade srpska „prihvatilišta za pse“ sram vas bilo sve koji na ovo ćutite. Milionima evra građani Srbije godišnje plaćaju šintere, privatne šinteraje, državne za navodno zbrinjavanje pasa a Zakon je mrtvo slovo na papiru. Umesto da je Srbija sprovela Zakon o dobrobiti kojim bi se rešio problem napuštenih životinja i kažnjavali svi oni koji ih izbacuju, Srbija je sprovela masovno ubijanje ignorisanjem stanja. Stotine prijava podneto je veterinarskoj inspekciji koja niti radi svoj posao niti je to zanima, ali zato uredno prima platu. Pse smo oslobodili, jedan deo njih, oko 50 smo poveli sa sobom. Dosta je bilo ovog jada i čemera, Srbija mora da sprovede Zakon jer bezakonje nas je dovelo dovde“ kaže aktivista za prava životinja, Ivan R. Ivanović.

 Aktivisti za prava životinja već su održali nekoliko protesta. Ivanović je prošle godine štrajkovao ispred zgrade Predsedništva, ali predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije ga primio na razgovor.

Na osnovu Zakona o dostupnosti informacijama od javnog značaja, aktivisti su dobili zvaničan podatak da je JKP „Nas dom“ Požega i Veterinarska stanica Vetkomerc d.o.o. koja dobija tendere godinama, eutanazirali više od 2.000 pasa za oko dve godine. Ova zoohigijena ima ugovore sa nekoliko opština u okruženju. Zakon o dobrobiti životinja nalaže eutanaziju samo i isključivo u slučajevima kada je nemoguće izlečenje.

„Tražili smo zapisnike lišavanja života od Vetkomerca, nisu nam dali. Zapravo poslali su blanko dokument bez odgovora na osnovu čega su počinili do delo. Potpuno je nemoguće da je više od 2000 pasa bilo agresivno ili smrtno bolesno bez šanse za izlečenje. To je brojka za kratak vremenski period, zamislite koliko je ubijenih za 10 godina i duže. Ubijanje i zlostavljanje životinja je krivično delo i tražimo da svi koji su odgovorni u tom lancu budu istraženi od strane policije i tužilaštva“ kažu aktivisti koji su ove podatke prikupljali.

Udruženja su krajem prošle i početkom ove godine objavila javnosti stanje u srpskim državnim i gradskim prihvatilištima koja se finansiraju novcem građana, posle čega je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković održala sastanak sa predstavnicima pojedinih udruženja, ali značajnijih pomaka nije bilo. Aktvisti smatraju da sprovođenje Zakona, masovno čipovanje i sterilizacija u godini do dve najviše, rešilo problem napuštenih pasa i kako kažu, surovosti koja se finansira novcem građana. 

Prethodni tekstGO Zajedno Jagodina – Da li su penzioneri Jagodine građani drugog reda?
Sledeći tekstUspeh školica „Malac genijalac“ iz Jagodine i Paraćina na takmičenju u Jagodini – Ponosni na decu koja menjaju svet!

2 KOMENTARA

  1. Neka su, tako treba svuda pa kada budu grizli ljude i ostatak uspavanih na tu monstruoznost u ophodjenju sa napustenim psima ce se trgnuti i podrzati sprovodjenje zakona. Dosta je bilo bacanja pasa po ulicama i njivama .Placamo brigu o njima a ne ubijanje.Zasto ih ima toliko?..zato sto su ljudi stoka.Cilj je odgovornost ljudi,vlasnika pasa ko god da su.Azili ne treba da budu logori za odbacene i pobacane i visak zbog neodgovornosti, vec smestaj za pse koji iz OPRAVDANOG razloga ostanu bez vlasnika

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime