Sigurnost deteta u vozilu: Važnost i posledice nepoštovanja pravila o dečjim auto-sedištima

0

Kada se pripremate za putovanje sa mališanima, auto-sedište je neophodan deo dečje opreme, bilo da se radi o kratkoj vožnji do radnje ili dugom putovanju. Ali kako odabrati pravo sedište? Postoje li opcije koje pružaju veću sigurnost? Koji su najvažniji kriterijumi prilikom izbora idealnog auto-sedišta za vaše dete?

 

Izbor auto-sedišta može biti preplavljujuć, posebno zbog zakonskih propisa koji zahtevaju upotrebu sedišta za decu do 12 godina ili do 135 centimetara visine. Ako ste nesigurni, ovaj vodič je napravljen da vam pruži sve potrebne informacije.

Koji su modeli auto-sedišta za bebe i decu dostupni?

Na tržištu postoje tri glavna modela dečjih auto-sedišta. Svaki od ovih modela je pažljivo konstruisan kako bi odgovarao deci različite starosti i težine, pružajući im maksimalnu sigurnost i udobnost tokom vožnje.

Auto-sedišta za bebe ili jaje za bebe

Auto-sedišta za bebe ili jaje za bebe su posebno dizajnirana za najmlađe, od trenutka rođenja do prve godine života. Ovi sigurnosni uređaji, dostupni i u online prodavnicama dečje opreme kao što je decjibazar.rs, postavljaju se u automobil suprotno od pravca vožnje, što pruža maksimalnu zaštitu deteta u slučaju sudara.

 

Koristite ova sedišta od izlaska iz porodilišta pa sve dok dete ne preraste maksimalnu visinu ili težinu koju sedište podržava, što je obično oko prve godine života.

 

Svako auto-sedište dolazi sa bazom koja se fiksira u automobil, omogućavajući brzo i lako postavljanje i uklanjanje sedišta pomoću „klik“ mehanizma. 

Prilagodljiva auto-sedišta za decu

Adaptivno auto-sedište je idealno rešenje za roditelje jer se može prilagoditi različitim fazama odrastanja deteta. Sedište koje podržava težinu od 0 do 36 kg koristi se od rođenja pa sve dok dete ne dostigne tu težinu, pružajući mu sigurnost i komfor u svakom trenutku razvoja.

 

Ovo sedište započinje kao sedište okrenuto suprotno od pravca vožnje, što osigurava maksimalnu zaštitu. Kako dete raste, sedište se može okrenuti prema napred, omogućavajući mu da nastavi da uživa u bezbednosti i udobnosti tokom putovanja.

 

Iako su ova konvertibilna sedišta teža u poređenju sa standardnim bebi auto-sedištima, njihova višestruka upotreba i dugotrajnost čine ih odličnom investicijom. Za razliku od modela koji zahtevaju dodatne baze, ova sedišta se sigurno pričvršćuju u automobilu pomoću sigurnosnog pojasa.

Buster dečje sedište

Buster sedište je osmišljeno da ispuni svoju glavnu funkciju – podiže dete na odgovarajuću visinu u vozilu. Na taj način se obezbeđuje pravilno pristajanje sigurnosnih pojaseva vozila uz telo deteta, pružajući mu neophodnu zaštitu tokom vožnje. Ova vrsta sedišta prilagođena je deci koja su starija od četiri godine i teže od 18 kilograma.

 

Postoje dve osnovne vrste buster sedišta: sa naslonom i bez naslona. Buster sedišta sa naslonom podsećaju na prilagodljiva dečja sedišta, ali su manjih dimenzija i opremljena vodičima za rameni deo pojasa.

 

Nasuprot tome, buster sedišta bez naslona obezbeđuju samo povišenje sedišta, bez dodatne podrške za leđa, što omogućava pravilnu i sigurnu upotrebu sigurnosnog pojasa za decu.

Kako izabrati najbezbednije auto-sedište za dete

Sigurnost je najvažnija kada birate auto-sedište za svoje dete. Prilikom izbora, bitno je razmotriti karakteristike koje će pružiti najveću moguću zaštitu. Sedište treba da odgovara uzrastu, visini i težini deteta.

 

Dodatna sigurnost može se postići korišćenjem naprednih funkcija kao što su sigurnosni pojasevi sa pet tačaka vešanja, koji raspoređuju udarac ravnomerno i sprečavaju nebezbedne položaje za dete.

 

Birajte sedište koje podržava veću težinu u poziciji okrenutoj unazad, što se preporučuje za veću zaštitu. Takođe treba uzeti u obzir i zaštitu pri bočnim sudarima, iako još uvek nisu razvijeni standardi testiranja za to. Pravilno montiranje sedišta je jako važno; ono mora biti čvrsto i pravilno postavljeno u vozilu kako bi dete bilo što sigurnije.

 

Izbegavajte korišćenje auto-sedišta sa debljim zimskim jaknama ili odećom, jer to može ometati ispravno pričvršćivanje pojaseva. Nabavite sedište koje je lako podesivo i koje se lako uklapa u vaš automobil.

Kakve su posledice ako se ignorišu pravila o korišćenju dečjih auto-sedišta?

Ignorisanje pravila da u vozilu morate imati odgovarajuće dečje auto-sedište može dovesti do ozbiljnih problema, uključujući visoke novčane kazne i kaznene poene. Na primer, ako ne postavite auto-sedište, možete dobiti kaznu od 5.000 dinara. Ako dete vozite na prednjem sedištu bez dobre zaštite, kazne mogu biti od 20.000 do 40.000 dinara, uz dodatne kaznene poene.

 

U nekim slučajevima, kazne mogu biti i do 100.000 do 120.000 dinara, ili čak zatvorska kazna od najmanje 15 dana, posebno ako se deca voze na mestima gde to nije dozvoljeno. Iako su pravila stroga, mnogi vozači i dalje ne obraćaju dovoljno pažnje na sigurnost dece na zadnjem sedištu.

 

Odabir pravog auto-sedišta za vaše dete može da deluje zbunjujuće, ali ako pažljivo razmotrite aspekte bezbednosti i udobnosti, možete zagarantovati sigurnost cele porodice tokom vožnje. Najbitnije je da budetei odgovoran vozač i da se uvek pobrinute da su deca sigurna u vozilu.

Foto:https://www.freepik.com/free-photo/medium-shot-mother-holding-phone_10515628.htm

Prethodni tekstKupovina nekretnina: Balansiranje emocija i finansijskih ciljeva
Sledeći tekstKada odabrati fasete, a kada krunice za zube?

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime