Kada odabrati fasete, a kada krunice za zube?

0

Stomatolog vam je nedavno spomenuo da će biti potrebno nekoliko popravki. Možda vam nije potreban potpuno nov zub, ali ni obična plomba neće rešiti sve. Sada ste u fazi razmišljanja o opcijama poput fasete ili krune, ali shvatate da svaka ima svoje prednosti i svrhu.

 

U nastavku ćemo detaljnije istražiti ove opcije i pomoći vam da odlučite koja je najbolja za vas.

Koja je razlika između faseta i krunica za zube?

Osnovna razlika između faseta i zubnih krunica je u njihovoj funkciji i opsegu pokrivenosti zuba.  Krunice obično pokrivaju ceo preostali deo zuba, dok fasete pokrivaju samo prednju površinu zuba, koja se vidi kada se osoba osmehuje.

 

Zubne fasete ili viniri su tanke, ručno izrađene ljuspice od porcelana ili kompozitnog materijala koje pokrivaju samo prednju površinu zuba. Dizajnirane su da balansiraju veličinu, oblik i boju vaših zuba, čineći osmeh ravnomernijim i blistavijim. 

 

Fasete se lepe na prednji deo zuba i koriste se za:

  • Oštećene zube,
  • Razmake između zuba,
  • Ubrzano trošenje,
  • Prebojenost ili neslaganje zuba.

 

Zubne krunice su, s druge strane, navlake za zube koje se postavljaju preko pravilno oblikovanog zuba ili implanta. Koriste se za zaštitu oštećenog zuba, bilo da je slomljen, istrošen ili nakon endodontskog tretmana. Krunice su jači i trajniji stomatološki tretman u poređenju sa fasetama.

 

Hajde da sada detaljnije vidimo koje su to razlike između vinira i krunica:

1. Površina zuba

Fasete za zube su dizajnirane da pokriju spoljnu površinu zuba kako bi se poboljšao njegov izgled. S druge strane, krunice moraju potpuno pokriti preostali prirodni zub ili implant kako bi se osiguralo da nema prostora za prodor bakterija ili tečnosti, što bi moglo dovesti do propadanja ili infekcije zuba. 

2. Brušenje zuba

Brušenje zuba podrazumeva smanjenje prirodnog volumena zuba kako bi protetski rad, bilo da se radi o faseti ili krunici, odgovarao. Brušenje zuba pre postavljanja krunice smanjuje zub za oko dva milimetra. Međutim, to nije uvek neophodno u slučaju faseti. Napredak u tehnologiji omogućio je izradu veoma tankih faseti, poput kontaktnih sočiva, i ultra tankih porcelanskih faseti koje se mogu postaviti bez brušenja. Ipak, ako bi prirodan zub trebalo da bude brušen kako bi pridržavao fasete, minimalno bi bio smanjen između 0,3 i 0,7 milimetara.

3. Svrsishodnost

Fasete se koriste kada je potrebno isključivo kozmetičko poboljšanje. To se obično dešava kada imate oštećene zube ili želite da promenite oblik, veličinu ili boju zuba. S druge strane, krunice imaju šire funkcionalne svrhe. Koriste se kada je zub ozbiljno oštećen, slomljen ili izgubljen i kada je potrebno zameniti ga. Za ovu poslednju opciju, krunice se često koriste nakon operacije dentalnog implanta.

4. Zubi na koje se postavljaju

Fasete su uglavnom estetskog karaktera, pa se obično postavljaju na zube koji su vidljivi kada se osmehujete, kao što su gornji centralni i lateralni sekutići. Krunice imaju funkcionalnu svrhu, pa se mogu postaviti na bilo koji zub. Često se krunice postavljaju na prednje zube ili na one koji su najviše izloženi žvakanju i trošenju.

5. Materijal od kogu izrađene

Porcelanske fasete su estetski superiorne, izdržljive i mogu da traju do 30 godina uz pravilnu negu. Kompozitne fasete su povoljnije, ali zahtevaju redovne kontrole. Nasuprot tome, krunice mogu biti od porcelana, metalokeramike ili cirkonijuma, gde su bezmetalne krunice najčešći izbor pacijenata zbog toga što su najbliže prirodnom izgledu zuba. 

 

Bezmetalne krunice su pogodne za vidljive zube, dok se metalokeramičke najčešće postavljaju na zube koji su najviše izloženi žvakanju i trošenju, odnosno zadnje zube. Materijal od kojeg su napravljene je biokompatibilan, što smanjuje rizik od alergijskih reakcija.

Zajedničke prednosti krunica i vinira

Krunice za zube i fasete dele nekoliko zajedničkih prednosti koje doprinose boljem oralnom zdravlju i estetici.

 

Obe procedure mogu značajno poboljšati izgled zuba, ispravljajući probleme kao što su promena boje, nepravilan raspored zuba ili oštećenja. Osim toga, ispravljanje ovih problema može poboljšati izgovor i govor, što doprinosi boljoj komunikaciji i izgradnji većeg samopouzdanja.

 

I krunice i viniri pružaju dodatni sloj zaštite koji može smanjiti rizik od karijesa i oštećenja, čime se smanjuje bol u vilici i povećava komfor tokom žvakanja i govora.

 

Redovna oralna higijena i briga o zubima mogu produžiti trajnost ovih tretmana, omogućavajući vam da uživate u lepom osmehu i zdravim zubima dugi niz godina.

Zaključak

Fasete ili viniri i krunice imaju različite primene i prednosti. Dok su fasete idealne za estetske korekcije prednjih zuba, krunice pružaju potrebnu zaštitu i funkcionalnost za zube koje su najviše izloženi opterećenju. 

 

Pravilna procena vaših dentalnih potreba u konsultaciji sa stomatologom pomoći će vam da odlučite koja opcija je najbolja za vas.

Foto: https://pixabay.com/photos/woman-smile-teeth-health-tooth-3498849/

Prethodni tekstSigurnost deteta u vozilu: Važnost i posledice nepoštovanja pravila o dečjim auto-sedištima
Sledeći tekstZbog pretnji Zagorki Dolovac osudjen na zatvorsku i novčanu kaznu

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime