Popravka ili zamena parketa – šta se više isplati?

0

Kada parket u vašem domu postane star i pohaban, često se postavlja pitanje da li je isplativije popraviti ga ili potpuno zameniti. Analizom obe opcije može se doneti najoptimalnija odluka koja će obnoviti estetiku i funkcionalnost prostora, uz najmanje troškove i napore.

Kada je potrebna popravka parketa?

Popravka parketa je potrebna kada su oštećenja manja i lokalizovana. Male pukotine, ogrebotine ili površinske mrlje mogu se efikasno sanirati bez potrebe za kompletnom zamenom podne površine.

Prema istraživanjima iz 2022. godine, oko 65% vlasnika domova odlučuje se za popravku parketa u slučaju manjih oštećenja, jer je to ekonomičnija opcija koja se brže realizuje. Ekonomični i brzi zahvati mogu značajno produžiti vek trajanja parketa.

Međutim, ako oštećenja zahvataju veće površine ili su dublja, kao što su velike pukotine ili deformacije, popravka može biti skuplja i dugotrajnija. U tim slučajevima, vlasnici obično vagaju između troškova sanacije i razmatraju kolika je cena parketa po kvadratu u slučaju potencijalne zamene.

Popravka parketa je optimalno rešenje kada oštećenje nije obuhvatno i šteta može biti sanirana s minimalnim naporom i troškom.

Troškovi popravke parketa

Kada planira popravku parketa, vrstan majstor koristi različite vrste materijala, uključujući fini brusni papir, kit za drvo i završni premaz kako bi osigurao dugotrajnost i lep izgled parketa. Osim osnovnih materijala, često je potrebno imati specijalizovane alate kao što su strugači za drvo i industrijski usisivači kako bi se osigurala efikasnost i preciznost prilikom rada.

Prosečna cena za zamenu kompletnog parketa može varirati zavisno od vrste drveta i kompleksnosti posla. Zbog toga je važno proceniti sve faktore pre donošenja odluke.

Vreme potrebno za popravku

Obično zahteva nekoliko dana, ali može trajati duže. Ovo zavisi od obima radova, stepena oštećenja i veličine prostorije. Profesionalni majstori mogu znatno ubrzati proces ukoliko su u pitanju manji popravci poput zamene pojedinačnih dasaka ili popunjavanja oštećenja.

Neophodno je uzeti u obzir i vreme potrebno za sušenje. S obzirom na to da vreme direktno utiče na troškove, precizno procenjivanje trajanja radova može pomoći vlasnicima da planiraju svoje obaveze i potrebno budžet. Iskusni majstori mogu dati tačne procene trajanja radova već u fazi planiranja, čime se izbegavaju neočekivane smetnje i dodatni troškovi.

Jedna od glavnih prednosti popravke je ušteda novca. Za razliku od potpune zamene, popravka može biti znatno pristupačnija finansijski, posebno ako se problematično područje može efikasno tretirati. Osim toga, popravkom se može zadržati originalna estetika parketa, čime se očuva njegov prvobitni izgled i karakter i brži je proces.

Loša strana popravke parketa je mogućnost nejednakog izgleda. Popravke, naročito na starijim podovima, mogu ostaviti vidljive razlike u boji i teksturi. Pored estetskih izazova, često se dešava da popravke nisu dovoljno trajne. Ukoliko je šteta velika, popravljen parket može ubrzo ponovo zahtevati intervenciju.

Kada je potrebna zamena parketa?

Ukoliko drvene daske postanu izuzetno izlizane ili ispucale, te više ne mogu pružiti stabilnost i estetiku koju su nekada nudile ili ako parket zbog starosti počinje da se odvaja od poda ili deformiše, zamena može biti jedini logičan izbor.

Mnogi vlasnici domova se odlučuju za zamenu parketa kada primete znake truljenja ili nepopravljive štete od vode, što može značajno narušiti ne samo izgled već i funkcionalnost prostora. 

Još jedan scenario u kome je zamena potrebna jeste kada vlasnici žele modernizaciju enterijera. Novi parket može uneti svežinu i poboljšati estetiku doma, povećavajući i njegovu tržišnu vrednost.

Troškovi zamene parketa

Troškovi novih materijala za parket zavise od vrste drveta. Najpopularniji izbori su hrast, orah, javor, i bambus. Hrast je često skuplji zbog svoje izdržljivosti i estetike, dok su bambus i javor pristupačniji. 

Podloge, lepkovi, zaštitni slojevi i alati za postavljanje su neophodni za pravilno postavljanje parketa. Ovi dodaci se često ne uključe u prvobitnu procenu troškova materijala, ali su esencijalni za dugovečnost i kvalitet postavljenog parketa. Tako je važno u početnoj fazi planiranja uzeti u obzir sve ove komponente kako bi se izbegli neočekivani troškovi.

Ako se demontiraju ploče koje su čvrsto zalepeljene, proces može biti duži i tehnički zahtevniji, što podiže cenu. Uklanjanje originalnog parketa može stvoriti nepredviđene probleme poput oštećenja podloge, što zahteva dodatne popravke i povećava ukupne troškove.

Vreme potrebno za zamenu

Zamena parketa može trajati od nekoliko dana do nekoliko nedelja. Ovo vreme zavisi od različitih faktora, kao što su veličina prostorije, složenost uklanjanja starog parketa i priprema podloge za postavljanje novog materijala. 

Novo postavljanje parketa obično dolazi sa garantnim rokom, što korisniku donosi dodatnu sigurnost i dugoročni mir. Zamena parketa omogućava poboljšanje izolacije prostora, što doprinosi energetskoj efikasnosti i smanjenju troškova grejanja. Savremeni parketi često poseduju bolje izolacione karakteristike.

Pored finansijskih izdataka i znatnih troškova, nedostaci su i to što ceo proces zamene parketa može biti izuzetno dugotrajan i zahtevan. Zahteva detaljno planiranje, uklanjanje postojeće podne obloge, pripremu i samo postavljanje novog parketa, što može trajati više nedelja.

Izbor između popravke i zamene parketa zavisi od specifičnih situacija i potreba vlasnika prostora.

Ukoliko je parket u dobrom stanju sa samo manjim oštećenjima, popravka je najčešće isplativija opcija. Popravka zahteva manje vremena, sredstava i napora, omogućavajući brz povratak u redovne aktivnosti.

S druge strane, ako je parket ozbiljno oštećen ili zastareo, zamena može predstavljati bolju dugoročnu investiciju. Nova podloga, iako skuplja, donosi estetske i funkcionalne benefite koje značajno poboljšavaju kvalitet prostora.

Pri donošenju odluke treba uzeti u obzir budžet, vreme, i lične potrebe za funkcionalnošću i estetikom. Troškovi i potencijalne komplikacije trebaju biti pažljivo procenjeni. Konsultacija sa stručnjacima pruža vredne uvide za donošenje optimalne odluke.

Foro: https://pixabay.com/photos/apartment-wall-of-bricks-table-4489573/

Prethodni tekstOlimpijske igre kroz vekove: Nastanak, razvoj i uticaj na svet
Sledeći tekstPucao iz samostrela u pripadnika Žandarmerije

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime