Tri aviona Fabrike aviona „Aero East Europe“, iz Kraljeva sletelo je na Letilište za sportske i školske avione Aero kluba u Jagodini.

Aerodrom je za avione do 80 putnika, a tako su otvorili ovogodišnju turističku sezonu u Jagodini.

U jednom od aviona bio je vlasnik i direkto fabrike Milorad Matić a dočekali su ih predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković – Palma, načelnik Pomoravskog upravnog okruga Goran Milosavljević i sportski direktor Jagodinskog sportskog saveza Zoran Gligorijević.

„Doleteli smo nas šest drugara iz Kraljeva i Beograda, na ručak u Jagodinu a zatim se vraćamo. Let je trajao svega 15 minuta“, rekao je Matić novinarima po sletanju aviona.

Reč je o modelima lakog aviona „Sila“ a jedan od njih je imao zastavu Italije.

„Avion sa zastavom Italije je proizveden prošle sedmica za kupca u Italiji, biće mu isporučen iduće sedmice, i ovo mu je probni let„, objasnio je Matić.

Matić je istakao da ovaj model aviona leti 210 kilometara na sat i troši od 12 do 15 litara goriva a cena mu je od 50.000 evra pa naviše.

Inače, Markovć je, ranije izjavio Tanjugu, da grad ima nameru da na ovom mestu izgradi aerodrom za avione do 80 putnika, a osim za turizam, aerodrim će imati i veoma važnu ulogu u privrednom razvoju Jagodine i ovog dela Srbije.

Jagodina je sada udaljena od aerodroma u Beogradu oko 140 kilometara a od aerdroma u Nišu preko sto kilometara a sa izgradnjm aerdroma u Jagodini investotori iz Italije, Rusije, Nemačke, koji sada imaju fabrike u Jagodini ili ih grade, moći će direktno, na primer iz Barija, Sankt Petersburga ili Frankfurta, avionom u Jagodinu, objasnio je Marković.

Letilište, nukleus budućeg aerdroma u Jagodini, udaljeno je oko šest kilometara od centra grada, registrovano je, sa sertifikatom za upotrebu od 2010.godine. Površine je oko 40.000 kvadratnih metara (660 X 60) i prvi je stepen budućeg poslovnog aerodroma. Po projektu imaće upravnu zgradu, pistu, toranj, dve benzinske pumpe…

Jagodina je imala aerodrom do 1951.godine.

Nema komentara