U JAGODINU AVIONOM NA RUČAK

0

Tri aviona Fabrike aviona „Aero East Europe“, iz Kraljeva sletelo je na Letilište za sportske i školske avione Aero kluba u Jagodini.

Aerodrom je za avione do 80 putnika, a tako su otvorili ovogodišnju turističku sezonu u Jagodini.

U jednom od aviona bio je vlasnik i direkto fabrike Milorad Matić a dočekali su ih predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković – Palma, načelnik Pomoravskog upravnog okruga Goran Milosavljević i sportski direktor Jagodinskog sportskog saveza Zoran Gligorijević.

„Doleteli smo nas šest drugara iz Kraljeva i Beograda, na ručak u Jagodinu a zatim se vraćamo. Let je trajao svega 15 minuta“, rekao je Matić novinarima po sletanju aviona.

Reč je o modelima lakog aviona „Sila“ a jedan od njih je imao zastavu Italije.

„Avion sa zastavom Italije je proizveden prošle sedmica za kupca u Italiji, biće mu isporučen iduće sedmice, i ovo mu je probni let„, objasnio je Matić.

Matić je istakao da ovaj model aviona leti 210 kilometara na sat i troši od 12 do 15 litara goriva a cena mu je od 50.000 evra pa naviše.

Inače, Markovć je, ranije izjavio Tanjugu, da grad ima nameru da na ovom mestu izgradi aerodrom za avione do 80 putnika, a osim za turizam, aerodrim će imati i veoma važnu ulogu u privrednom razvoju Jagodine i ovog dela Srbije.

Jagodina je sada udaljena od aerodroma u Beogradu oko 140 kilometara a od aerdroma u Nišu preko sto kilometara a sa izgradnjm aerdroma u Jagodini investotori iz Italije, Rusije, Nemačke, koji sada imaju fabrike u Jagodini ili ih grade, moći će direktno, na primer iz Barija, Sankt Petersburga ili Frankfurta, avionom u Jagodinu, objasnio je Marković.

Letilište, nukleus budućeg aerdroma u Jagodini, udaljeno je oko šest kilometara od centra grada, registrovano je, sa sertifikatom za upotrebu od 2010.godine. Površine je oko 40.000 kvadratnih metara (660 X 60) i prvi je stepen budućeg poslovnog aerodroma. Po projektu imaće upravnu zgradu, pistu, toranj, dve benzinske pumpe…

Jagodina je imala aerodrom do 1951.godine.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime