Ultrazvučni pregledi – alat za dijagnostiku i praćenje zdravlja

0

Ultrazvučni pregledi, koji su postali nezamenjiv deo savremene medicinske prakse, omogućavaju preciznu dijagnostiku i praćenje zdravstvenog stanja pacijenata. Ova neinvazivna i bezbolna metoda koristi ultrazvučne talase za vizualizaciju unutrašnjih organa i tkiva, pružajući vredne informacije lekarima. U okviru ultrazvuka, nekoliko specifičnih pregleda ima posebnu važnost – ultrazvuk abdomena, urotrakta, štitne žlezde, dojki i mekih tkiva.

Ultrazvučni pregled je nezamenjiv alat za dijagnostiku i praćenje zdravlja pacijenata. Zahvaljujući njima, lekari mogu pravovremeno otkriti promene, postaviti tačnu dijagnozu i pružiti odgovarajući tretman.

Redovni ultrazvučni pregledi omogućavaju brzo reagovanje i sprečavanje eventualnih komplikacija, čineći ih važnim segmentom modernog zdravstva. Ukoliko vam je potreban ovakav pregled ustanove i ne želite da čekate na isti, medicinske ustanove u kojima ga možete obaviti pronađite na sajtu Hipokratija.

Ultrazvučni pregled abdomena

Ultrazvučni pregled abdomena se preporučuje kada pacijenti imaju simptome kao što su bol u stomaku odnsono leđima, mučnina i povraćanje, naglo uvećanje i napetost trbuha, povrede u predelu trbuha, nejasna febrilna stanja, žuta koža i/ili beonjače ili sumnju na mononukleozu. 

Ovaj pregled omogućava pregled solidnih organa kao što su jetra, slezina, bubrezi i pankreas, dok se šuplji organi teže vide zbog prisustva vazduha u njima. Ultrazvuk abdomena je od velike važnosti za dijagnostiku zapaljenskih promena, tumora, ciroze jetre, kalkuloze, prisustva slobodne tečnosti u trbušnoj duplji, aneurizme ili aterosklerotskih plakova na krvnim sudovima.

Priprema za ultrazvuk abdomena je neophodna kako bi se smanjila količina gasova u crevima, koji mogu ometati prolaz ultrazvučnih talasa. Pre pregleda, pacijenti se savetuju da ne jedu oko 8 sati pre pregleda i da konzumiraju lagani obrok kao što su dvopek ili keks s šoljom čaja. 

Dva dana pre pregleda, preporučuje se izbegavanje namirnica koje nadimaju kao što su kupus, kelj, brokoli, grašak, boranija, gazirani sokovi, kafa, alkohol, mlečni proizvodi, sveže voće i povrće. Takođe je preporučljivo koristiti lek za smanjenje nadutosti kako bi se smanjila količina gasa u crevima. Nakon pregleda, u slučaju normalnog nalaza, kontrola se može obaviti za 1 do 3 godine, dok se kod patoloških nalaza preporučuje kraće vreme između kontrola.

Ultrazvučni pregled urotrakta

Ultrazvučni pregled urotrakta se savetuje u slučaju simptoma kao što su bol ili nelagoda u slabinskom delu ili donjem delu stomaka, učestalo ili bolno mokrenje, prisustvo krvi u mokraći ili sumnja na određene bolesti. 

Ovaj pregled je posebno važan za otkrivanje uvećanja prostate kod muškaraca starijih od 45 godina, kao i kod žena koje pate od čestih upala mokraćne bešike. Ultrazvuk urotrakta je takođe bezbolan i neškodljiv, a preporučuje se kao deo sistematskih pregleda radi ranog otkrivanja promena i adekvatnog lečenja.

Ultrazvuk štitne žlezde

Ultrazvuk štitne žlezde se preporučuje u slučaju simptoma kao što su ubrzan srčani rad, aritmija, anksioznost, neobjašnjiv gubitak ili dobijanje telesne težine, izraženo znojenje ili otok u predelu štitne žlezde. Ovaj pregled omogućava vizualizaciju tkiva štitne žlezde i otkrivanje promena kao što su ciste, tumori ili uvećanje lobusa. 

Slično tome, ultrazvuk dojki je važan za otkrivanje promena kod žena, kao što su napipane promene, iscedak iz dojke, promena nakoži dojke ili prisustvo malignog oboljenja u porodičnoj istoriji. Oba ova pregleda su neškodljiva i bezbolna, a preporučuju se jednom godišnje ili po potrebi češće, posebno kod žena mlađih od 40 godina ili trudnica i dojilja, kod kojih se ne sprovodi mamografija zbog štetnog zračenja.

Ultrazvuk mekih tkiva

Ultrazvuk mekih tkiva je koristan u dijagnostici različitih stanja kao što su povrede ligamenata, otok zgloba, prisustvo cisti ili upala, kolekcija tečnosti u mišiću, prisustvo apscesa ili lokalizovanih otoka. Ova metoda omogućava vizualizaciju različitih mekih tkiva bezbolno i neškodljivo. Ultrazvuk mekih tkiva se može ponavljati bez posledica i pruža vredne informacije o stanju tkiva.

Vaskularni ultrazvuk

Vaskularni ultrazvuk je dijagnostička metoda koja se sve više koristi za otkrivanje i praćenje bolesti krvnih sudova. Ova tehnika omogućava lekarima da vizualizuju unutrašnje strukture krvnih sudova i procene protok krvi kroz njih. Pomoću ultrazvučnih talasa, koji se emituju preko kože pacijenta, slike krvnih sudova se prikazuju na monitoru i omogućavaju lekarima da identifikuju moguće abnormalnosti.

Ovaj pregled se može primeniti na različite delove tela, uključujući arterije i vene u vratu, rukama, nogama, trbuhu i karlici. Ovaj pregled je posebno koristan za otkrivanje suženja ili blokade arterija, aneurizme (proširenje krvnih sudova), tromboza (stvaranje krvnog ugruška), vensku insuficijenciju i druge vaskularne poremećaje.

Pacijenti koji se podvrgavaju vaskularnom ultrazvuku obično ne zahtevaju posebnu pripremu. Međutim, za određene vrste pregleda, kao što je snimanje krvnih sudova u stomaku i abdominalne aorte, može biti potrebno postiti osam sati pre pregleda. Ovo je neophodno kako bi se dobile jasnije slike krvnih sudova, jer prisustvo hrane u stomaku može ometati prikaz.

Foto pexels

Prethodni tekstNajbolja pomagala u borbi protiv dekubitisa
Sledeći tekstApsolutni pobednik 22. Festivala „Prva harmonika Srbije“ – Nemanja Radosavljević iz Kuršumlije

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime