U četvrtak protest poljoprivrednika, voziće traktore kroz 25 sela

0

Poljoprivrednici iz udruženja „Stig“ iz Požarevca organizovaće sutra (25. novembra) protest zbog visoke cene đubriva, ali i nestašice istog na tržištu. Vožnjom traktora kroz 25 sela poručiće nadležnima da su u ozbiljnom problemu i da bi država što pre trebalo da reaguje i pomogne im, prenosi Agroklub.

Planirano je da se poljoprivrednici iz više opština (Veliko Gradište, Crniće, Žabar, Kostolac i Požarevac) okupe u mestu Bratinac u devet ujutru u četvrtak odakle će započeti vožnju traktorima do auto-puta i centra Požarevca. Glavni razlog protesta je nekontrolisani rast cene azotnog đubriva, koja će u proleće, ukazuju članovi udruženja „Stig“, dostići 1.000 evra po toni.

„To poljoprivrednici stvarno ne mogu da istrpe po bilo kom matematičkom osnovu. Oni koji uzimaju veće količine na agrorok imaju probleme, jer firme koje daju na agrorokove ne mogu da ispoštuju, jer ne smeju da pređu određenu sumu novca po hektaru sa kojom finansiraju poljoprivrednike“, navodi Milan Marković ispred udruženja „Stig“.

Drugi problem je, ističe, nestašica đubriva. U Srbiju je, navodi, uvezeno svega 10 odsto od potrebne količine, te mnogi nisu uspeli ni da primene tretman. Na spisku nije samo đubrivo. Sutra će ukazati i na ostale probleme sa kojima se suočavaju – cenu nafte i subvencije po hektaru.

„Mislimo da, kada su u pitanju naftni derivati, u Srbiji treba da postoji, kao i u mnogim evropskim zemljama, takozvani plavi dizel koji ćemo koristiti isključivo za poljoprivredu i gde će akciza biti snižena. Ili da država uradi šta može da se ta cena dovede na neki normalan nivo, jer mi trošimo mnogo nafte i to je ozbiljan ekonomski faktor u proizvodnji.“

Izvor: Agroklub.rs

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime