Resava zagađena, Ministarstvo zaštite životne sredine obavešteno još u oktobru

0

Građani Despotovca žale se da je Resava promenila boju i da je sada žuta a krivac za ovo je, kako kažu Industrija kamena „Kovilovača“.

Već godinama firma „Kovilovača“ eksploatiše i prerađuje kamen koji se nalazi na 700 metara vazdušnom linijom od Despotovca, a samo 500 metara od osnovne škole koju pohađa 600 učenika.

„Nadležno odeljenje za inspekcijske poslove opštinske uprave Despotovac postupajući po predstavkama u oktobru mesecu izvršilo je inspekcijski nadzor nad privrednim subjektom „Kovilovača“ o čemu je u skladu sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru zapisnikom obavešteno Ministatstvo za zaštitu životne sredine i nadležna vodna inspekcija za vode I reda gde spada reka Resava.

Komunalna inspekcija je utvrdila kršenje odredbi Zakona i odluke ovog privrednog subjekta i za iste uručila preduzeću prekršajne naloge u skladu sa svojim ovlašćenjima. Takođe, postupajući po novim predstavkama u novembru, inspekcija je pokrenula postupak inspekcijskog nadzora nad istim privrednim subjektom o čemu će zapisnik ponovo biti dostavljen nadležnoj Republičkoj vodnoj inspekciji. 

U potpunosti razumemo i delimo zabrinutost građana cele opštine Despotovac i ističemo da će opština Despotovac u skladu sa zakonskim ovlašćenjima preduzeti mere iz svoje nadležnosti“ navodi u saopštenju predsednik Opštine Despotovac, Nikola Nikolić.

Reka Resava je vodotok I reda koja je u nadležnosti državnih organa.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime