U Rekovcu i Svilancu nema ko da reciklira poljoprivredni plastični otpad

0

Implementacija modela cirkularne ekonomije recikliranjem plastičnog otpada iz poljoprivrede

„U toku rada i istraživanja u okviru projekta ustanovili smo da na teritorijama opština Rekovac i Svilajnac, nijedan operater svojom aktivnošću ne reciklira poljoprivredni plastični otpad. Jedini operater do kog smo došli i uspostavili saradnju, a koji vrši reciklažu ovog otpada, je „N-PLAST“ iz Jagodine. Na sastanku koji je održan 06.10.2021.godine, operater je izrazio spremnost za saradnju sa poljoprivrednicima, kao i da se u bilo kom trenutku poveže sa što većim brojem poljoprivrednika koji poseduju otpadnu sirovinu”, naglasio je Danilo Strugarević menadžer Projekta „Implementacija cirkularne ekonomije recikliranjem plastičnog otpada iz poljoprivrede“.

Na edukaciji za poljoprivrednike, koji se planira za početak decembra, predstaviće se model povezivanja poljoprivrednika sa operaterom, način pripreme otpadne sirovine i transportovanje do reciklažnog centra.

„Analiza trenutnog stanja na teritorijama opština Rekovac i Svilajnac podrazumevala je istraživanje u dva pravca: jedan je broj poljoprivrednika, koji svojom proizvodnjom generiše plastični otpad (creva za navodnjavanje, folije za sadnju i plastenike i plastične gajbice za sortiranje proizvoda), a drugi identifikacija najbližih operatera sa adekvatnim dozvolama za upravljanje plastičnim otpadom iz poljoprivrede. Takođe, ispitani su i svi državni i privredni subjekti o zainteresovanosti za uključivanje u proces upravljanja ovom vrstom otpada. U opštini Rekovac je identifikovano više od 3000 porodičnih gazdinstava, dok je u opštini Svilajnac taj broj nešto manji – oko 2500. Procena je da bar polovina ovih poljoprivrednika generiše plastični otpad. Obe opštine su pozicionirane tako da pokrivaju velike plodne površine, a iz podataka Zavoda za statistiku RS, površina pod zasadima je prilično velika, a broj poljoprivrednika koji je obrađuje je zavidan”, istakla je Milena Vulić diplomirani inženjer tehnologije i koordinator na projektu.

Uvođenje modela cirkularne ekonomije u strateške dokumente opština Rekovac i Svilajnac i uspostavljanje ekonomskog sistema u kome se vodi računa o životnoj sredini, smanjuje količina otpada za deponovanje, štede prirodni resursi, a potencira korišćenje obnovljivih izvora energije je konačan cilj projekta „Implementacija modela cirkularne ekonomije reciklažom plastičnog otpada iz poljoprivrede“.

Od 2000. do danas, Evropska Unija donirala je više od 3.6 milijardi evra Srbiji.                                              

Sredstva su korišćena za podršku razvoja, kvaliteta života i reformi u sledećim sferama: civilna zaštita, zaštita od poplava i pomoć poplavljenim područjima, obrazovanje, povezanost, zaštita okoline, zdravstvena zaštita i zaštita potrošača, kultura, vladavina prava, lokalni razvoj, poslovi i privredni rast, javna administracija, migracije, upravljanje javnim sredstvima, civilno društvo i mediji, socijalna inkluzija, omladina i sport. EU podrška je implementirana kroz saradnju sa Vladom Republike Srbije.

 

Evropska Unija je donirala Srbiji više razvojnih sredstava nego svi drugi internacionalni donatori zajedno.

Prethodni tekstDAČIĆ I PALMA POTPISALI SPORAZUM O ZAJEDNIČKOJ SARADNjI I DELOVANjU I TAKO ODGOVORILI NA NATPISE O NAVODNIM RAZMIRICAMA U OKVIRU KOALICIJE SPS – JEDINSTVENA SRBIJA.
Sledeći tekstPo kom modelu će osnovci i srednjoškolci pohađati nastavu od ponedeljka?

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime