PIVARCI HOĆE DA BUDU ZAŠTIĆENI KAO RADNICI „KABLOVA“

0

Radnici Jagodinske pivare stupili su danas u štrajk, nezadovoljni zbog toga što njihova firma nije na spisku preduzeća u restrukturiranju kojima je produžena zaštita od naplate potraživanja poverilaca.

Radnici su danas na sat vremena obustavili rad i krenuli u protestnu šetnju, što planiraju i narednih dana sve dok, kako kažu, ne budu jasno definisani kriterijumi po kojima su “neke firme zaštićene od naplate potraživanja, a neke nisu”.

– Mislimo da ni druge firme nisu u boljem položaju, ali one imaju protekciju. Nas interesuje koji je to kriterijum po kome one opstaju, a mi idemo u stečaj. Tražimo da nastavimo da radimo jer primamo redovno platu, sami je zarađujemo. Imamo pune kapacitete piva, imamo i tržište – rekao je predsednik Nezavisnog sindikata Jagodinske pivare Jugoslav Đurđević.

Prema njegovim rečima, jedini problem za nastavak rada je taj što država nije spremna da otpiše Pivarine dugove od dve i po milijarde dinara ili da makar produži rok za njihovu isplatu.
– Trenutno imamo 237 zaposlenih, a u toku sledeće godine bi oko 60 ljudi trebalo da ode u penziju. Taj broj bi zadovoljavao naše kapacitete i mogli bismo sasvim normalno da plaćamo sve. Imamo i nagoveštaj da ćemo naći strateškog partnera – ispričao je Đurđević.

Pivaru je na tenderu 2005. godine kupio konzorcijum novosadskog Pan bira i mariborskog, Infond holdinga za 75.000 evra. Zbog nepoštovanja obaveza iz ugovora država je raskinula ugovor o privatizaciji, a od 2010. godine preduzeće je u restrukturiranju. Jagodinska pivara je osnovana 1852. godine. Pored piva proizvodi bezalkoholna pića, slad i kvasac. Tradicija proizvodnje piva u Jagodinskoj pivari je duža od 160 godina, a procedura po staroj češkoj tehnologiji nije se menjala.

Blic, B92

Na spisku zaštićenih nalaze se još i Fabrika maziva FAM iz Kruševca, pančevačka Petrohemija, rudnici Resavica i RTB Bor, te Holding kompanija Pamučni kombinat Jumko iz Vranja… Na listi su i proizvođač guma Trajal iz Kruševca, zatim autobusa Ikarbus iz Beograda, kao i holding preduzeća “Kablovi Jagodina” i Prva petoletka iz Trstenika.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime