Palma: Narod može bez poslanika, ali ne može bez crkve, patrijarha, sveštenika i monaha

0

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma na čelu delegacije u poseti Svetoj Gori. Marković obišao srpski manastir Hilandar, ruski manastir Sveti Pantelejmon i grčki manastir Dohijar.
Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma doveo je na Svetu Goru jednu od najbrojnijih delegacija u istoriji Atosa. 

“Srbi i Grci su bratski pravoslavni narodi i Srbija i Grčka su bratske i prijateljske države. Mnogo toga nas vezuje, a posebno Sveta Gora i manastir Hilandar. Sveta Gora ima duhovnu moć i svako od muškaraca treba bar jednom u životu da dođe na Svetu Goru”, rekao je Marković. Iguman Amfilohije je pitao Markovića šta misli da li je teže biti poslanik ili monah.

“Svaki posao i svaki poziv je na svoj način težak, ali jedno je sigurno, narod može bez poslanika, ali ne može bez crkve, patrijarha, sveštenika i monaha. Političari su prolazni, a crkve su večne”, odgovorio je Palma. Prilikom posete ruskom manastiru Sveti Pantelejmon na Svetoj Gori, gde je Markovića dočekao starešina ruskog manastira arhimandrit Evlogis, Markoviću u čast zvonilo je jedno od najtežih zvona u pravoslavnoj crkvi uopšte teško 13 tona. Ovaj manastir posetio je ruski predsednik Vladimir Putin 2016. godine prilikom obeležavanja 1000 godina prisustva ruskih monaha na Atosu, a danas se na istom mestu gde i Putin, slikao i predsednik Jedinstvene Srbije, koji je celivao glavu Svetog Pantelejmona, dok se deo moštiju nalazi u srpskom manastiru Hilandaru. “Srbi i Rusi su braća i mi se molimo Bogu da se rat u Ukrajini što pre završi, Srbija voli Putina, a Rusija je naš veliki prijatelj”, rekao je Marković.

Iguman Evlogis uručio je Draganu Markoviću Palmi prigodne poklone za predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Patrijarha srpskog Porfirija, od kojih je zanimiljiv poklon za Vučića, hleb ispečen u ruskom manastiru na Svetoj Gori. U poseti grčkom i ruskom manastiru bio je deo naše delegacije, a svih 70 članova bilo je u sprskom manastiru Hilandaru.

“Mi smo danas doveli delegaciju od 70 članova i to je, kako smo čuli, jedna od najbrojnijih delegacija ođednom u istoriji Svete Gore. Kada čovek dođe u srpski manastir Hilandar on se duhovno obogati. Ko ovde provede dva dana dobije duhovnu terapiju. O važnosti srpskog manastira Hilandar na Svetoj Gori, na kojoj ukupno ima 20 manastira, govori i podatak da trećina od 30 000 hektara zemlje, dakle 10 000 hektara pripada našem manastiru. Za nas Srbe, manastir Hilandar je naše rođeno”, poručio je Dragan Marković Palma.

Prethodni tekstNekoliko poslastica koje svi vole – ideje za sledeću užinu
Sledeći tekstMuškarac D. S. (28) iz Končareva je pronađen i dobro je

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime