ĆUPRIČANI I SVILAJNČANI SE OTROVALI PEČURKAMA

0

Na Infektivno odelenje Opšte bolnice u Ćupriji primljeno je dvoje pacijenata iz okoline Rekovca i Svilajnca, koji su se otrovali pečurkama, a jedan je sa teškim simptomima, izjavila je danas šef Odelenja dr Dragana Todorović Ilić.

Otrovne pečurke, Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Gljivari upozoravaju da kiše, koje padaju ovih dana, veoma pogoduju rastu pečuraka u šumama Pomoravlja, Resave i Levča, pa lekari tog dela Srbije očekuju nova trovanja, jer ih stanovništvo često skuplja i bere i ukazuju da su dvoje pacijenata tek prvi koji su ove jeseni otrovani.

– Pacijent iz okoline Rekovca primljen je u petak uveče u teškom stanju, sa simptomima trovanja, adekvatno je zbrinut u dežurnoj službi, a zatim i na odeljenju, njegovo stanje je sada zadovoljavajuće – rekla je Todorović Ilić Tanjugu.

Ona je najavila da će sutra biti urađene kontrolne analize i biće odlučeno o eventulanom puštanju kući.

Drugi pacijent, starija žena iz okoline Svilajnca, primljena je u nedelju, sa lakšim simptomima trovanja pečurkama i trenutno je i stabilna.

Na simptome trovanja gljivama žale se i ukućani to dvoje pacijneta, međutim njihovo stanje ne iziskuje hospitalizaciju, dodala je Todorovć Ilić.

– Pacijent iz okoline Rekovca ubrao je i spremio devet pečuraka, a pacijentkinja je navela da je jela neke bele i crvene pečurke – rekla je Todorović Ilić, koja nije mogla sa sigurnošću da kaže o kojim pečurkama je reč.

– Savetujem samo šampinjone i upozoravam da pečurke ne beru i ne konzumiraju oni koji ih dobro ne poznaju i starije osobe koje često i lošije vide i teško prepoznaju o kojoj je pečurki reč – rekla je Todorović Ilić.

Prema njenim rečima, ponekad i najiskusniji berači i gljivari pogreše.

U prirodi pored jestivih rastu i otrovnice i onda se dogodi da se ubere i neka otrovna gljiva, istakla je ona i podsetila da su prvi simptomi trovanja, mučnina, gađenje, povraćanje, dijareja (proliv), bolovi u trbuhu i da se javljaju šest do 24 sata posle konzumiranja.

Obično se otruje cela porodica, odnosno svi koji jedu spremljene gljive, neko teže a neko lakše „zavisno od količine toksične supstance koje su uneli“, dodala je ona.

Trovanje često ima smrtni ishod, upozorila je Todorović Ilić.

Najotrovnijom gljivom na domaćem području smatra se „zelena pupavka“, njena toksičnost se ne smanjuje termičkom obradom, (kuvanjem ili pečenjem) niti dužim držanjem u zamrzivaču, tvrde gljivari.

Tanjug, alo.rs

Prethodni tekstSINIŠA KOVAČEVIĆ: KOSOVO U UNESKO GURAJU ZEMLJE U KOJE SE PREMIJER KUNE
Sledeći tekstPRVA ŠKOLA U NEMAČKOJ ZABRANILA NOŠENJE BURKE I FEREDŽE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime