Koje su prednosti organske hrane u našoj ishrani?

0

U današnjem svetu sve veći broj ljudi obraća pažnju na svoj način ishrane i traži načine da unese što više korisnih nutrijenata u svoj organizam. Jedan od načina da postignemo ovaj cilj je konzumacija organske hrane. 

Organska hrana se uzgaja ili proizvodi bez upotrebe veštačkih hemijskih đubriva, pesticida, hormona rasta ili genetski modifikovanih organizama (GMO). Ova hrana se uzgaja uz poštovanje prirodnih ciklusa i sa više pažnje posvećene zaštiti životne sredine.

U ovom tekstu istražićemo širok spektar benefita koje organska hrana pruža našoj ishrani i celokupnom zdravlju.

Viši nutritivni sadržaj

Organska hrana često ima viši nutritivni sadržaj u poređenju sa konvencionalno uzgajanom hranom. Istraživanja su pokazala da organsko voće i povrće sadrže više vitamina, minerala i antioksidanata. 

Na primer, organske jabuke imaju veći sadržaj vitamina C i antioksidanata u poređenju sa konvencionalnim jabukama. Ovo može doprineti jačanju imunog sistema i opštem zdravlju organizma.

Zato se uvek trudite da konzumirate kvalitetnu i proverenu organsku hranu kao što su to na primer pouzdani Just Superior organski proizvodi sa svojom širokom ponudom.

Manje toksičnih hemikalija

Jedan od glavnih razloga zašto se mnogi ljudi odlučuju za organsku hranu je smanjenje izloženosti toksičnim hemikalijama. Konvencionalno uzgajana hrana često se tretira pesticidima i herbicidima kako bi se zaštitila od štetočina i bolesti. 

Ove hemikalije mogu ostati na površini hrane i nakon pranja. Organska hrana, s druge strane, proizvodi se bez ovakvih hemikalija, čime se smanjuje rizik od potencijalno štetnih efekata po zdravlje.

Bolji ukus i aroma

Mnogi ljudi koji su probali organsku hranu primećuju da ona često ima intenzivniji ukus i aromu u poređenju sa konvencionalno uzgajanom hranom. To se može pripisati višem sadržaju hranljivih materija i pažljivijem pristupu uzgoju. Na primer, organski paradajz često ima bogatiji ukus i svežiju aromu u odnosu na konvencionalno uzgajane paradajze.

Podrška očuvanju životne sredine

Proizvodnja organske hrane obično se odvija uz poštovanje principa održivosti i zaštite životne sredine. Organski uzgajivači koriste metode koje smanjuju negativan uticaj na zemljište, vodu i vazduh

Ovo uključuje rotaciju useva, kompostiranje organskog otpada, pa čak i upotrebu prirodnih predatora umesto hemikalija za suzbijanje štetočina. Kroz podržavanje organske proizvodnje, doprinosimo očuvanju biodiverziteta i smanjenju zagađenja životne sredine, što sve više postaje deo globalne kulture.

Nema GMO-a

Genetski modifikovani organizmi (GMO) su organizmi čiji je genetski materijal izmenjen u laboratoriji kako bi se postigle određene osobine ili karakteristike. 

Mnogi ljudi izražavaju zabrinutost u vezi sa potencijalnim rizicima konzumacije GMO hrane, kao što su trovanje, alergijske reakcije, otpornost na antibiotike i slično. Organska hrana ne sme sadržavati GMO sastojke, što može pružiti dodatni mir ljudima koji žele izbeći potencijalne rizike GMO-a.

Povoljan uticaj na zdravlje

Konzumiranje organske hrane može imati povoljan uticaj na zdravlje. Mnoge studije su povezale konzumaciju organske hrane sa smanjenim rizikom od određenih bolesti.

Za razliku od neorganskih artikala, ova hrana ide od farme do stola sa malo ili bez upotrebe sintetičkih sastojaka, tako da potrošači izbegavaju izlaganje određenim supstancama koje su povezane sa zdravstvenim problemima kao što su ometeni razvoj mozga i bakterije otporne na antibiotike.

Takođe je dokazano da konzumiranje organske hrane znatno smanjuje rizika za razvijanjenekih tipova karcinoma, bolesti srca i dijabetesa. Mnoge organske namirnice, a pogotovo žitarice kao što je ovas i spelta imaju nizak glikemijski indeks što je velika pogodnost za dijabetičare.  Ovi povoljni efekti mogu proistići iz višeg sadržaja antioksidanata i hranljivih materija u organskoj hrani.

Nema antibiotika i hormona rasta

Organska stočna hrana proizvodi se bez upotrebe antibiotika i hormona rasta koji se često koriste u konvencionalnom uzgoju životinja radi ubrzanog rasta i prevencije bolesti. Konzumiranjem organskog mesa, mlečnih proizvoda i jaja, smanjujemo rizik od izloženosti ovim supstancama koje se mogu preneti na ljude kroz hranu.

Etika i podrška lokalnim zajednicama

Mnogi organski uzgajivači podržavaju lokalne zajednice kroz direktnu prodaju na pijacama, prodaji sa vrata ili kroz pretplate na organske korpe. Kupovinom organske hrane podržavamo lokalne poljoprivrednike i doprinosimo održavanju lokalnih ekonomija.

Proizvodnja hrane bez hemijskih pesticida ima mnogo prednosti. Pokazalo se da organski sistemi proizvode 40% veće prinose u vremenima suše, koriste 45% manje energije i oslobađaju 40% manje emisija ugljenika od konvencionalnih poljoprivrednih metoda (Rodale Institut).

Uzimajući u obzir sve veće zdravstvene brige i ekološke svesti, konzumacija organske hrane postaje sve popularnija opcija. Benefiti koje organska hrana pruža u našoj ishrani i celokupnom zdravlju čine je privlačnom opcijom za mnoge ljude. Viši nutritivni sadržaj, manje toksičnih hemikalija, podrška očuvanju životne sredine, nedostatak GMO-a i mnogi drugi faktori doprinose pozitivnom uticaju ove vrste ishrane. 

Bez obzira da li se potpuno prebacujete na organsku ishranu ili samo povremeno uključujete organske proizvode, važno je da na osnovu detaljnog informisanja donosite odluke o ishrani koje će doprineti vašem dugoročnom zdravlju i blagostanju.

Za još interesantnih i informativnih tekstova, pratite naš sajt.

 

 

Foto freepik.com unsplash.com pixels.com

Prethodni tekstKako odabrati najbolju ugaonu garnituru?
Sledeći tekst5 saveta za najbolje održavanje laminata

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime