Kako odabrati najbolju ugaonu garnituru?

0

Renoviranje doma ili prvo opremanje istog prostora može biti pravi izazov, bilo da se radi o bračnom paru ili porodici sa decom. Čini se da tu mogu postojati razni izazovi sa kojima se ljudi mogu susresti i suočavati.

Posebna pažnja poklanja se biranju nameštaja i rasporedu istog. Mnogi se sve češće odlučuju da svoje poverenje o uređenju enterijera poklone stručnim licima kojima će za to platiti određenu novčanu nadoknadu ali koji će osmisliti najbolje moguće rešenje u skladu sa klijentovim željama.

Dnevna soba je mesto susreta, odmora i porodičnih okupljanja. Zato je važno da ona bude jednako funkcionalna, lepo sređena i udobna za boravak. A glavno odnosno centralno mesto ove prostorije zauzima upravo ugaona garnitura.

Savete o tome kako odabrati najbolji mogući model pročitajte u nastavku teksta.

Dobro planiranje u odnosu na veličinu prostora, ugla i mesta gde će se postaviti

Moderne ugaone garniture mogu se naći u obliku slova L ili ređe u obliku slova U. Najčešći oblik koji se kupuje jeste u obliku slova L, te je to razlog što takve modele najčešće možete i naći u praksi, odnosno u radnjama i online prodavnicama na našem tržištu. Treba još razlikovati i zakrivljene i modularne varijante ugaone garniture.

Donošenje odluke o modelu je prvi korak ka biranju i gledanju dostupnih komada. To će značajno olakšati krajnji izbor.

Nakon toga treba razmisliti o mestu na kojem će ona biti smeštena, dimenzijama tog prostora koje treba da se uklope sa dimenzijama nameštaja. Zatim, treba misliti i o boji i dezenu koji bi se najviše uklopili u ostatak enterijera i tome slično.

Uklapanje u ostatak enterijera

Kao što je već pomenuto, veoma je važno da se izbor ugaone garniture uklopi u ostatak enterijera dnevne sobe. Mnogo je razloga za to, a samo neki od njih odnose se na činjenicu da je to najglomazniji i najznačajniji komad nameštaja u ovoj prostoriji. Svako ko prvi put uđe u taj prostor obratiće pažnju upravo na to, ali će na to uticati i osećaj udobnosti, prijatnosti i praktičnosti.

U tom smislu treba razmisliti i o samom dezenu i boji (odnosno kombinaciji boja) koje treba da se na neki način uklope sa zidovima, stočićima, policama, tepisima i dekoracijom u tom prostoru.

Za potpunu harmoniju u prostoru potrebno je da sve što se tu nalazi ima smisla i da se stvari međusobno dopunjuju i uklapaju.

Zbog svoje univerzalnosti i popularnosti godinama unazad ugaone garniture krase najvažniji prostor u kući i čine udobno mesto za sedenje, odmor, druženje, sastanke i rastanke.

Treba obratiti pažnju na materijal od kojeg je napravljena i pomoćnih funkcija koje ima

Materijal je ključan kada je reč o udobnosti, komfornosti, lakoći održavanja i dugotrajnosti. Dakle, važan je za sve bitne segmente i zato tu treba posebno biti obazriv i mudar. Svi vrhunski materijali dostupni su u širokoj paleti boja, tako da iz bogate ponude može odabrati model po svačijem ukusu.

I dalje su čest izbor one koje su napravljene od kože, a kao i svi drugi materijali i one imaju svoje prednosti i mane. One deluju sofisticirano i elegantno i lako ih je uklopiti u većinu prostora, poznato je da su kvalitetne i dugog veka trajanja. Prostoru daju jednu novu dimenziju koja se odnosi na prefinjenost i luksuz. Lake su za održavanje što im je jedna od glavnih prednosti.

Za ugaone garniture od prirodnih i sintetičkih vlakana mnogi će reći da su udobnije za sedenje, ali sve je to individualna procena reklo bi se. Njih je lako moguće i presvući navlakama iz bilo kojeg razloga. Ali za razliku od prethodnih njih je za nijansu teže održavati i trebaće da se izdvoji više vremena za to.

Pored vrhunske udobnosti i komfornosti ugaone garniture treba da obezbede i multifunkcionalnu upotrebu. Pa tako savremeni modeli mogu imati brojne dodatne funkcije poput prostora za skladištenje, pomeranje jednog dela kako bi se dobio veći krevet za spavanje i tome slično. Tako da treba i to gledati i procenjivati.

Važno je i mesto kupovine

Da bi se osigurao dobar kvalitet i garancija na kupljeni proizvod ovakve komade nameštaja treba kupovati u renomiranim i poznatim radnjama koje se bave proizvodnjom i prodajom istog. Ako i ne postoje u blizini neke od tih radnji, njihovu ponudu možete pogledati u online prodavnici.

Takođe, moguća je i izrada po sopstvenoj meri gde o svemu odlučuje sam klijent – veličina, boja, dezen, mehanizam i ostalo.

 

Foto freepik.com unsplash.com

Prethodni tekstZašto je bitna hidroizolacija kupatila?
Sledeći tekstKoje su prednosti organske hrane u našoj ishrani?

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime