Zašto je bitna hidroizolacija kupatila?

0

Prilikom izgradnje objekta ili njegovog renoviranja i uređenja osim dekorativnih stvari treba misliti i o drugim praktičnim. To je posebno važno sa aspekta preventivnog delovanja da do određenih kvarova i problema ne bi dolazilo kasnije i kako bi se rizik od toga sveo na minimum.

Jedan od problema koji mogu da zadese bilo koga tiču se prodor vode na neželjenim mestima i to najčešće u kupatilu i kuhinji, ali nije neuobičajeno da se oni jave u podrumima ili hodnicima. Ako se ne reaguje brzo može doći do ozbiljne štete.

Zato je važno da mislite o hidroizolaciji doma, posebno podova, a kada su prostorije u pitanju od najveće važnosti su kupatilo i kuhinja.

Važna je sa aspekta čovekovog zdravlja

Prva i najvažnija stvar o kojoj treba misliti odnosi se na zdravlje. Vlaga, buđ i razvoj algi u kupatilskom prostoru mogu biti veoma štetni za čovekovo zdravlje, posebno ako u kući žive mala deca ili članovi porodice koji boluju od astme i drugih sličnih respiratornih infekcija, ili imaju probleme sa alergijama.

Svi znamo koliko te tegobe mogu biti ozbiljne, a na njih i te kako utiče pojava buđi i vlage. Zato treba raditi na otklanjanju mogućnosti i rizika za njihovu pojavu u prostoru.

Idealno rešenje nađeno je u hidroizolaciji koja će omogućiti da se rizik do ovih stvari svede na minimum čime direktno osigurava bezbednu i sigurnu sredinu za vaše zdravlje i zdravlje vaših ukućana.

Štiti kupatilo od oštećenja koja mogu nastati prodorom vode i vlage

Kada se desi da dođe do prodora vode većina žali što nije uradila hidroizolaciju. Ovo je poseban problem u prostorijama gde je voda sastavni deo funkcionalnosti istog. Kupatilski prostor koristimo za kupanje, obavljanje lične higijene, te za sanitrani čvor.

Ne treba porediti hidroizolaciju sa spoljašnjom izolacijom koja štiti objekat od prodora spoljašnjih uticaja. Kako se tokom godina dešava da dolazi do sitnijih pukotina u konstrukciji to čini da voda može da prodre kroz njih. Tu ključnu ulogu ima hidroizolacija da spreči prodor vode i da napravi štetu širokih razmera.

Ona se izvodi iz dva dela, odnosno postavljanjem dva sloja uz vremenski razmak između. Potrebno vreme za okončanje ovog posla je oko dva dana, a za postavljanje pločica i najbolji mogući efekat sačekaće se oko 4-5 dana.

Na ovaj način onemogućavaju se problemi koji mogu nastati u vidu pucanja unutrašnjih zidova, oštećenja temelja kao i korodiranja armature.

Važna je zbog osiguranja bezbednosti

Čini se da bezbednost ima veze sa svim gore pobrojanim razlozima zato je hidroizolacija uvek dobra opcija. Ovo je posebno važno za one koji žive u zgradama jer prilikom izliva vode može doći do oštećenja komšijskog stana što nikome nije prijatno i poželjno.

Ako vam je važno da prostor bude čist, zdrav, uredan i prijatan za korišćenje onda znate u komp pravcu treba da idete kada renovirate ili gradite svoj dom.

Šredi novac dugoročno gledano

Ulaganje u hidroizolaciju je i te kako isplativo dugoročno gledano. Iako će delovati da je to samo još jedan u nizu dodatnih troškova ubrzo će te shvatiti da je neophodna i potrebna stavka.

Saniranje šteta nastalih izlivom vode mogu biti velike i iziskivati veće svote novca ne samo prostora već i nameštaja i drugih elemenata koji mogu biti oštećeni tom prilikom.

 

Foto freepik.com unsplash.com

Prethodni tekstPopović: Znatno pooštrene kazne za nasilje u porodici i u javnom saobraćaju
Sledeći tekstKako odabrati najbolju ugaonu garnituru?

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime