5 saveta za najbolje održavanje laminata

0

Svaka vrsta podne obloge u odnosu na prirodu materijala od kojeg je napravljena, određene karakteristike i primenu, zahteva poseban način održavanja. Ono je važno ne samo kako bi prostorije bile čiste i bez prašine, već zbog toga da sami podovi budu dugotrajniji i da dug vremenski period ne postoji potreba za njihovim menjanjem. Kako su laminati vrlo popularni i nalaze se svuda, od stanova, kuća, preko različitih poslovnih objekata, njihovo pravilno održavanje zbog dugovečnosti i zadržavanja istog izgleda od prvog dana postavljanja je ključno. Sa vama delimo pet saveta koji će vam pomoći da laminati u vašim objektima uvek budu čisti, bez oštećenja i da traju jako dugo.

Redovno čišćenje

Prvi savet jeste da redovno uklanjate mrvice, prašinu, nanete nečistoće sa laminata. To radite jednostavno usisivačem, metlom ili mopom sa mekanijom presvlakom. Na ovaj način ćete sebi olakšati čišćenje uopšte, jer će podovi uvek biti čisti i nećete čekati da se nakupi nečistoća kako biste je sklanjali, a to će sprečiti da sve te nečistoće pune proreze, sastave, neravnine, koje mogu da utiču na to da laminati bilo koje vrste brže propadnu.

Vlažno čišćenje laminatnih površina

Kod vlažnog čišćenja laminata morate da budete vrlo oprezni. Ono je i te kako potrebno, posebno da bi se sve eventualne fleke uklonile, da se ne bi nakupljale, a neretko je potrebno i zbog prosipanja nečega na sam pod. Međutim, ne treba zaboraviti činjenicu da su laminati podne obloge koje nisu vodootporne, zato ne koristite previše vode. Vlažno čišćenje bi trebalo da bude uz neku mekaniju krpu ili mop, umočen u vodu sa rastvorenim deterdžentom za čišćenje ovih podnih površina i dobro oceđen. S tim s vremena na vreme prebrišite laminatne površine i tako ćete biti sigurni da ste oslobodili pod od prašine, nečistoća, a niste narušili njegovo stanje.

Ne koristite abrazivna sredstva

Ovo se odnosi kako na deterdžente i sredstva za čišćenje, koja mogu da budu veoma abrazivna i agresivna, tako i na sredstva kojima se čisti, kao što su jako grube četke, žice ili sunđeri sa jako abrazivnim stranama na sebi. Svako oruđe koje može da nanese fizičko oštećenje podu izbegavajte, kao i abrazivna sredstva koja svojim delovanjem mogu da oštete samu površinu laminata.

Zaštita od ogrebotina

Jedna od opasnosti koja uvek „vreba“ kada su podovi u pitanju jesu ogrebotine i fizička oštećenja koja se mogu naneti na različite načine. Prvi savet jeste da se na laminat nikada ne ide u cipelama jakih đonova, štiklama, ili da to radite vrlo pažljivo, jer ih ovakva obuća može oštetiti. Van toga, vodite računa o svom nameštaju, kako ga pomerate, spuštate, budući da oslanjači i nogari garnitura, ležajeva, stolica, često imaju dodate delova na samom dnu koji su vrlo grubi i mogu lako da naprave ogrebotinu. Za nameštaj postoji zaštita za podove, pa nije loše postaviti je i tako biti sasvim siguran.

Konstantna temperatura u prostorijama

Laminati umeju da budu osetljivi na nagle i velike, a posebno takve česte promene u temperaturi i nivou vlage u vazduhu. Odgovor se najčešće vidi u bubrenju samih laminata ili njegovom skupljanju. Ponta je u određenoj, konstantnoj temperaturi u prostorijama koja neće negativno uticati na ove podne podloge.

 

 

Foto freepik.com unsplash.com

Prethodni tekstKoje su prednosti organske hrane u našoj ishrani?
Sledeći tekstIndustrijska zona bez vode

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime