Dvoje službenika ambasade Srbije u Libiji Sladjana Stanković i Jovica Stepić poginuli su u američkom bombardovanju uporišta Islamske države u gradu Sabrata u Libiji, izjavio je danas prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić.

Dačić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da informacija o pogibiji dvoje službenika ne može biti formalno potvrdjena, ali da su dobijene fotografije koje jasno ukazuju da je najverovatnije tačna.

„Juče popodne dobili smo informaciju iz više izvora da je u tom napadu stradalo više stranih državljana, medju kojima i dvoje službenika ambasade Srbije koji su oteti 28. novembra 2015. godine“, rekao je Dačić.

Službenici srpske ambasade Sladjana Stanković i Jovica Stepić oteti su u libijskom gradu Sabrata u novembru 2015. godine.

Dvoje službenika oteto je iz kolone vozila u kojoj je bio ambasador Srbije Oliver Potežica.

Zvaničnici Vlade i predstavnici bezbednosnih službi Srbije bili su od otmice srpskih državljana uključeni u pregovore sa libijskim vlastima o oslobadjanju Sladjane Stanković i Jovice Stepića.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je 1. februara da su libijske službe obavestile Srbiju da su oteti srpski državljani u Libiji dobro.

Dačić je tada objasnio da Srbiju nikada nisu kontaktirali oni koji su oteli srpske državljane, jer sve ide preko službi u Libiji.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ranije je izjavio da je on preko Biroa za koordinaciju službi bezbednosti u kontaktu sa BIA u vezi sa otmicom u libijskom gradu Sabrat.

Vozač i službenik srpske ambasade u Libiji oteti su juče prepodne, a prethodno je napadnuta kolona vozila u kojoj je bio i ambasador Srbije.

U američkom bombardovanju uporišta Islamske države Libiji u petak je ubijeno oko 50 ljudi.

Prema navodima zvaničnika, američki avioni bombadovali kamp Islamske države gde se nalazio tuniski vodja te ekstremističke grupe povezane sa prošlogodišnjim napadima u Tunisu, u muzeju Bardo i u Susu. Navedeno je da je ubijen Nuredin Šušane.

Prema izveštaju agencije Frans pres, napad je izveo neidentifikovani avion, a meta je bila kuća blizu glavnog grada Libije, Tripolija, gde se veruje da su se okupili pripadnici Islamske države.

(Beta, 20.02.2016)

Nema komentara