UBIJENI OTETI SRBI U LIBIJI

0

Dvoje službenika ambasade Srbije u Libiji Sladjana Stanković i Jovica Stepić poginuli su u američkom bombardovanju uporišta Islamske države u gradu Sabrata u Libiji, izjavio je danas prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić.

Dačić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da informacija o pogibiji dvoje službenika ne može biti formalno potvrdjena, ali da su dobijene fotografije koje jasno ukazuju da je najverovatnije tačna.

„Juče popodne dobili smo informaciju iz više izvora da je u tom napadu stradalo više stranih državljana, medju kojima i dvoje službenika ambasade Srbije koji su oteti 28. novembra 2015. godine“, rekao je Dačić.

Službenici srpske ambasade Sladjana Stanković i Jovica Stepić oteti su u libijskom gradu Sabrata u novembru 2015. godine.

Dvoje službenika oteto je iz kolone vozila u kojoj je bio ambasador Srbije Oliver Potežica.

Zvaničnici Vlade i predstavnici bezbednosnih službi Srbije bili su od otmice srpskih državljana uključeni u pregovore sa libijskim vlastima o oslobadjanju Sladjane Stanković i Jovice Stepića.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je 1. februara da su libijske službe obavestile Srbiju da su oteti srpski državljani u Libiji dobro.

Dačić je tada objasnio da Srbiju nikada nisu kontaktirali oni koji su oteli srpske državljane, jer sve ide preko službi u Libiji.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ranije je izjavio da je on preko Biroa za koordinaciju službi bezbednosti u kontaktu sa BIA u vezi sa otmicom u libijskom gradu Sabrat.

Vozač i službenik srpske ambasade u Libiji oteti su juče prepodne, a prethodno je napadnuta kolona vozila u kojoj je bio i ambasador Srbije.

U američkom bombardovanju uporišta Islamske države Libiji u petak je ubijeno oko 50 ljudi.

Prema navodima zvaničnika, američki avioni bombadovali kamp Islamske države gde se nalazio tuniski vodja te ekstremističke grupe povezane sa prošlogodišnjim napadima u Tunisu, u muzeju Bardo i u Susu. Navedeno je da je ubijen Nuredin Šušane.

Prema izveštaju agencije Frans pres, napad je izveo neidentifikovani avion, a meta je bila kuća blizu glavnog grada Libije, Tripolija, gde se veruje da su se okupili pripadnici Islamske države.

(Beta, 20.02.2016)

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime