PARAĆINSKI SAJAM PRIVREDE OD VELIKOG ZNAČAJA ZA CEO REGION

0

U Paraćinu je danas otvoren 20.Medunarodni sajam privrede. Vrpcu su presekli predsednik opštine Paraćin, Saša Paunović i Milorad Novaković, koordinator Privredne komore Srbije. Stotinak izlagača naredna tri dana predstaviće se građanima, ali i potencijalnim poslovnim partnerima.

Od svilenih bombona, preko mlečnih proizvoda, knjiga, osiguravajućih društava do automobila. I ove godine sajam privrede u Paraćinu okupio je izlagače iz Pomoravlja ali i drugih delova Srbije, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

„Danas bi trebali da ugovorimo jedan baš bitan posao između Banja Luke i Paraćina ovde, radi se o jednom privredniku koji bi trebalo da otvori pogon tamo kod nas u Banja Luci“, kaže Aleksandar Branković iz Banja Luke.

„Bili smo ove godine i na sajmu u Amsterdamu, tamo je sajam koji je najveći sajam na svetu za proizvođače robnih marki i planiramo izlaganje i naredne godine upravo iz tih razloga da nešto što je jedinstveno u Srbiji pokušamo da plasiramo na što šira tržišta širom Evrope“, kaže Marko Simić iz „Čokolend“-a.

Mnogi od izlagača Paraćincima su dobro poznati, ipak sajam je prilika da se predstave i novim partnerima. S druge strane za brojna udruženja ovo je jedinstvena prilika da pokažu šta njihovi članovi rade.

„Štand koji mi ovde imamo je u saradnji sa Turističkom organizacijom dobijen besplatno tako da to nama mnogo znači“, Tatjana Tubica iz UG Štit.

„Proizvode plasiramo u čitavoj Srbiji, nešto od programa ide i za izvoz dakle, Crna Gora, Makedonija, Rusija“, kaže Emil Milojević iz mlekare „Muhajlović“.

Opština Paraćin kao organizator sajma ističe ulogu malih i srednjih preduzeća koja su u gradu na Crnici samo ove godine šireći proizvodne kapacitete uposlila 290 novih radnika.

„Njih 65 je gradilo ili gradi ili završilo 71 objekat za proizvodnju u zadnjih pet godina i to ukupne površine koja je veća od nekadašnje fabrike štofa, a štofara je bila jedan veliki gigant iz vremena socijalizma“, kaže Saša Paunović opštine Paraćin.

U naredna tri dana sajma predstaviće se i programiEvropske banke za obnovu i razvoj i razvojne agencije Srbije, abiće održano i predavanje o preduzetništvu žena, istaknuto je na sajtu RTS-a.

Video prezentaciju Medjunarodnog privrednog sajma kao i učesnike možete pogledati na fejsbuk strani Infocentrale i na našem Youtube kanalu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime