Građani Jagodine, Paraćina i Ćuprije odali poštu žrtvama četničkog pokolja 1944.

0

Građani Jagodine, Ćuprije i Paraćina, rodbina, prijatelji i boračke organizacije danas su položili vence, upalili sveće i odali poštu žrtvama četničkog pokolja koji se u ovim gradovima Pomoravlja dogodio u noći 1. februara 1944. godine.

Te noći „crne trojke“ četnika Draže Mihajlovića Ravaničke četničke brigade, u Jagodini su zaklale 24 osobe, u Ćupriji i Paraćinu po 12 osoba, podsetio je u obraćanju na Spomen kosturnici žrvama četničkog pokolja u Jagodini, direktor Istorijskog arhva Dejan Tanić.

Neki od ekzekutora su odgovarali posle rata, ali nalogodavci nisu, a akcija je bila dogorena i sinhronizovana, objasnio je Tanić.

Taj zločin četnici su slavili kao svoj podvig i veliku pobedu, izjavio je Tanjugu član Reubličkg odbora SUBNOR-a Velimir Ostojić, navodeći da su žrtve bile ugledni građani – učitelji, profesori, sudije, apotekari, studenti, ucenici Gimnazije i Učiteljske škole, zanatlije, domaćice, „a na nekima od njih je bilo i po 37 uboda kamom“.

Četinici su svoje žrtve u Ćupriji te noći bacili u Mihajlovu jamu a u Paraćinu zločin učinili u Golubovačkoj šumi.

Februarski četnički pokolj u Jagodini, Ćupriji i Paraćinu je jedan od najkrvavijih datuma u novojoj istoriji Srbije Pomoravlja i pamtiće ga pokoljenja, ocenio je Ostojić.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime