Građani Jagodine, Paraćina i Ćuprije odali poštu žrtvama četničkog pokolja 1944.

0

Građani Jagodine, Ćuprije i Paraćina, rodbina, prijatelji i boračke organizacije danas su položili vence, upalili sveće i odali poštu žrtvama četničkog pokolja koji se u ovim gradovima Pomoravlja dogodio u noći 1. februara 1944. godine.

Te noći „crne trojke“ četnika Draže Mihajlovića Ravaničke četničke brigade, u Jagodini su zaklale 24 osobe, u Ćupriji i Paraćinu po 12 osoba, podsetio je u obraćanju na Spomen kosturnici žrvama četničkog pokolja u Jagodini, direktor Istorijskog arhva Dejan Tanić.

Neki od ekzekutora su odgovarali posle rata, ali nalogodavci nisu, a akcija je bila dogorena i sinhronizovana, objasnio je Tanić.

Taj zločin četnici su slavili kao svoj podvig i veliku pobedu, izjavio je Tanjugu član Reubličkg odbora SUBNOR-a Velimir Ostojić, navodeći da su žrtve bile ugledni građani – učitelji, profesori, sudije, apotekari, studenti, ucenici Gimnazije i Učiteljske škole, zanatlije, domaćice, „a na nekima od njih je bilo i po 37 uboda kamom“.

Četinici su svoje žrtve u Ćupriji te noći bacili u Mihajlovu jamu a u Paraćinu zločin učinili u Golubovačkoj šumi.

Februarski četnički pokolj u Jagodini, Ćupriji i Paraćinu je jedan od najkrvavijih datuma u novojoj istoriji Srbije Pomoravlja i pamtiće ga pokoljenja, ocenio je Ostojić.

Prethodni tekstPomozite Mili da pobedi tumor na mozgu
Sledeći tekstZbog porasta temperature raste nivo Velike Morave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime