ŽIVOT U MIRISNIM NOTAMA

0

Ana Janković, Jelena Jakšić i Marija Marković bave se poslom za koji bi većina žena rekle da je posao snova. One ukrašavaju, aranžiraju i okružene su cvećem. Stvaraju lepotu…

3
Marija, Ana i Jelena

Ana Janković je profesionalni cvećar aranžer, vlasnica firme „Ferdinand“ koja se bavi uvozom i distribucijom rezanog cveća i repromaterijala. Zatekli smo je sa koleginicama kako pravi božanstvene cvetne aranžmane. Jedan od njih je tvz. luster od prirodnog cveća koji je težak više od 50 kg.

„Ovaj cvetni aranžman sačinjen je od 30 veza lizijantusa, 30 grana belog ljiljana orijentala, oko 30 hortenzija. Ubacila sam i poljsko bilje. Na svakoj grani ima po nekoliko cvetova. Lizijanstus je karakterističan po svojoj raznobojnosti, možete ga naći u ružičastoj, suptilnoj ljubičastoj, plavoj ili pak krem beloj boji. Mi se bavimo uvozom cveća iz Holandije. Cveće se transportuje u hladnjačama. Ovaj cvetni aranžman u vidu lustera može stajati pet dana. Manje aranžmane u vidu kugli mladenci često poklanjaju gostima. Ja se lično ovim poslom bavim preko 15 godina“ priča Ana strpljivo iako već satima sa priborom po džepovima radi.

Pošto je ljiljan bogat vitaminom C, taninom i etarskim uljem, a lukovice sadrže supstance kao što su holin i fitosteroli, ljiljan se često koristi u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji.

Ana posećuje i seminare u inostranstvu a kaže da se trendovi u Srbiji razlikuju od svetskih.

„U svetu se cveće koje se poklanja, ne pakuje, za razliku od trendova kod nas. Bitno je kakvu cvetnu notu odabereš i složiš za nekoga, time mu upućuješ poruku. A kod nas je bitna dekoracija, da li je stavljeno u mrežicu, naprskano zlatnim sprejem itd. U svetu je to potpuno drugačije“.

24
Izrada lustera od cveća
25
Akrobacije kako bi sve bilo aranžirano kako treba

Anina omiljena biljka je frezija jer lepo miriše. Postoji oko 20 vrsta frezija i ona ima vrlo mirisne cvetove. Ana kaže da se u svetu ceni cveće koje kod nas slabije ide. Jedna Hortenzija npr dostiže cenu do 6 evra, a ruža tek pola evra.

„U ovom poslu mi je najteže ono što ne mogu tehnički da rešim. Npr jako mi je teško da ukrašavam automobile kada su svadbe u pitanju. Internet je često moj neprijatelj. Mladenci vide negde na internetu fotografiju koja je napravljena u idelanim uslovima, sa dobrom rasvetom, filtrirana i onda traže isto tako. Često viđaju fotografije sa izložbi cveća u svetu“

10
Fantastično aranžiran automobil

Ana, Jelena i Marija najviše vole kada imaju dovoljno vremena za ukrašavanje. Kada ne rade pod pritiskom.

„Volim da aranžiram bidermajere i to po svom, da pravim svoje kreacije.  To često radim za svoju dušu. Posao prepuštam kolegama.

2
„Kugle“ od cveća
26
Cvetne kugle u sali
27
Bidermajer po uzoru na svetske aranžere
11
Bidermajer

Za Anu je izazov da učestvuje na takmičenju profesionalnih aranžera cvećara „Brasov Floral“ koja se održava jednom godišnje u Rumuniji. Na ovo takmičenje dolaze aranžeri iz cele Evrope.

„Takmičari dobiju temu npr napraviti bidermajer za Mortišu Adamas, ili Merilin Monro…sjajno takmišenje, volela bih da odem u Rumuniju. Aranžamani se rade po ličnosti. Cveće ide uz ličnost i karakter. Ja volim japansko aranžiranje cveća jer oni oponašaju prirodu. Poenta je poštovati prirodu i na taj način tretirati cvet. U cvećarstvu kao i u umetnosti neophodno je poštovati Zlatni presek“

6
Umorne od posla ali uvek nasmejane, Jelena, Ana i Marija

Posao cvećara je težak i Ana kaže da su proizvođači izloženi pesticidima. Ona nema cveće u kući jer je stalno izložena polenu i ostalim alergenima, pa je kako kaže vremenom postala alergična na ono na šta nikad nije bila. Posao nije lak, ostavljamo Anu, Jelenu i Mariju oko ponoći, a one nastavljaju da rade. Da sutradan mladenci uživaju u čaroliji i svom najlepšem danu.

30

Zahvaljujumo na saradnji restoranu „Centar sveta“ (Virine) i devojkama na strpljenju.

Tekst i foto Anita Mitrović

Prethodni tekstU SKY ROMANSI POP ROK VEČE
Sledeći tekstFRANCUSKI BAJKER NA MOTO SKUPU

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime