ZBOG SNEGA, OPREZNO VOZITE

0

Veći deo Srbije jutros je prekrio sneg, te nadležne službe apeluje da se opreznije vozi tokom današnjeg dana

JP Putevi Srbije savetuje vozačima da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko se odluče na putovanje, treba da voze zaista oprezno i pažljivo. „Zbog vlažnih kolovoza i pojave niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima, moguće je stvaranje poledice te apelujemo na vozače da prilagode brzinu kretanja situaciji na putu i savetujemo maksimalan oprez u vožnji“, nabodi se u saopštenju i dodaje da su najopterećeniji putni pravci prvog prioriteta – auto-putevi.

I iz Auto-moto saveza Srbije poručuju da vozače očekuju pravi zimski uslovi vožnje i otežan saobraćaj.

Sneg pada na širem području Beograda, Sremske Mitrovice, Loznice i Novog Sada dok ledene kiše ima na teritoriji Požege. Prema prognozi RHMZ kiša će se usled niskih temperatura pri tlu lediti uglavnom u nižim preselima zapadne i centralne Srbije.

Na putevima ka zimskim turističkim centrima na kolovozu se nalazi utaban snega kamionima sa prikoicom i šleperima zabranjen je saobraćaj na svim prilazima Kopaoniku, Goču i Sjenici. U AMSS navode da je po ovakvim vremenskim uslovima neophodno prilagoditi brzinu kretanja uslovima na putu i držati što veće odstojanje između vozila, jer je zaustavni put duži, pa je samim tim i opasnost od sletanja sa kolovoza i izazivanja lančanih sudara veća.

„Potrebno je izbegavti nagla skretanja kao i nagla ubrzanja i iznenadna kočenja, a podsetićemo vozače na to da su dužni da imaju sva četiri zimska pneumatika, kao i na to da van naseljenog mesta, obavezno moraju posedovati lanace ili druge uređaje za povećanje trakcije u prtljažniku“, podsećaju u AMSS.

Prognoza RHMZ pokazuje da se na severu pre podne, u centralnim posle podne, a u toku noći i u ostalim predelima očekuje prestanak padavina i smanjenje oblačnosti. Vetar slab i umeren, na istoku povremeno jak, severozapadni. Najviša dnevna temperatura od -1 do 3°C, u Timočkoj Krajini oko 6°C.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime