SPOLJNOTRGOVINSKA RAZMENA 3,1 MILIJARDA DOLARA

0

Spoljnotrgovinska razmena Šumadijskog i Pomoravskog okruga iznosila je za 11 meseci ove godine 3,1 milijardu dolara.

Ostvaren je suficit od 552,5 miliona dolara, što je 10,3 odsto više od suficita zabeleženog u istom periodu 2015.

„Može se očekivati da, pre svega pod uticajem intenzivnog priliva stranih direktnih investicija namenjenih proizvodnji za izvoz, da suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni regiona Šumadije i Pomoravlja za nekoliko godina dostigne milijardu američkih dolara“, kaže predsednik Regionalne privredne komore (RPK) za Šumadiju i Pomoravlje Predrag Lučić.

Privreda Šumadije i Pomoravlja je za 11 meseci izvezla robu u vrednosti većoj od 1,8 milijardi dolara, a uvezla za približno 1,3 mlijrade, tako da je pokrivenost uvoza izvozom porasla sa 136,3 na 143,3 odsto, ističu u RPK.

Izvoz Šumadijskog okruga je u posmatranom periodu bio „težak“ gotovo 1,7 milijardi dolara a uvoz oko 1,2 milijarde, dok je iz Pomoravskog okruga na strana tržišta plasirano robe za 140,4 miliona dolara, a uvezeno za 103,2 miliona dolara.

Sve opštine u Šumađskom okrugu, osim Lapova, ostvarile su pozitivne rezultate u robnoj razmeni sa svetom. Najveći suficit, od 347,7 miliona dolara, zabeležila je privreda Kragujevca, a slede opštine Rača, Aranđelovac i Topola.

U Pomoravskom okrugu, najveći suficit je ostvarila opština Svilajnac, 41,5 miliona dolara, a na drugoim mestu je Jagodina sa 15,3 miliona dolara.

Nasuprot tome, najveći deficit u spoljnotrgovinskoj razmeni, od 14,4 miliona dolara, registrovala je opština Paraćin, kažu u RPK.

Kako dodaju, najveći poslovni partneri privrede Šumadije i Pomoravlja su zemlje Evropske unije (EU), koje u ukupnom izvozu učestvuju sa 89 odsto, a u uvozu sa 84 procenta.

Suficit u trgovanju sa EU iznosi 547,5 miliona dolara, i veći je za 15,5 odsto u odnosu na isti period lani.

Posmatrano po zemljama, kako kažu u RPK, najviše se izvozilo u Italiju, Slovačku, Nemačku, BiH, Rumuniju, Sloveniju, Crnu Goru, Rusku Federaciju, Makedoniju i Poljsku, a uvozilo iz Italije, Poljske, Nemačke, Rumunije, Koreje, Turske, Kine…

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime