USVOJENO – VAKCINACIJA OBAVEZNA!

0

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti pa će vakcinacija dece ubuduće biti obavezna za sve i za nju neće biti potreban pismeni pristanak pacijenta, odnosno zakonskog zastupnika deteta.

Usvajanjem tih zakonskih rešenja i drugih akata parlametnarci su završili sednicu, a novu počinju u ponedeljak, 21. aprila.

Izmenama tog zakona naznačeno je da imunizaciju obavlja doktor medicine, koji po izvršenom pregledu lica koje treba imunizovati može da utvrdi privremenu, odnosno da predloži stručnom timu trajnu kontraidikaciju za vakcinaciju.

Takođe, navedeno je da propisanu evidenciju o izvršenoj imunizaciji obavlja doktor medicine koji vrši imunizaciju, u skladu sa zakonom.

U usvojenom aktu imunizacija je odredjena kao preventivna mera zaštite lica od zaraznih bolesti, davanjem vakcina i/ili imunoglobulina humanog porekla, imunobioloških preparada koji saddrže specifična antitela i monoklonskih antitela.
Parlament je, takođe, dao pristanak za izbor Maje Vadnjal, koja se prvi put bira na sudijsku funkciju u Prekršajni apelacioni sud, a potvrdio je i sporazume Srbije sa Kanadom, Jermenijom, Gruzijom i Ukrajinom u raznim oblastima.
Poslanici su time završili sednicu, a već u utorak, 21. aprila, ih očekuje nova, na kojoj će debatovati o nekoliko zakonskih predloga – o žičarama za transport lica, o ugovorima o prevozu u želežničkom saobraćaju, o upotrebi znakovnog jezika, o izmenama Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti.

Tanjug

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime