U VMŠSS tribina sećanja na NATO agresiju

0

U Visoko medicinskoj školi strukovnih studija Ćuprija povodom Dana sećanja 20 godina od NATO agresije održana je tribina u organizaciji Udruženja vojnih penzionera Srbije.

Tribinu je vodio pukovnik u penziji i predsednik Udruženja vojnih penzionera Nikola Milković, a okupljenima su se obratili i direktor VMŠSS Ćuprija dr sci. med. Hristos Aleksopulos, pukovnik Nebojša Lojpur, penz. Dušan Stamenković Načelnik za ONO i DSZ opštine Ćuprija i maj. penz. Zoran Mladenović, Načelnik PVO.

Skup je započet diskusijom na opštu temu o uzrocima, toku i posledicama bombardovanja SRJ, sa osvrtom na postupke VJ u očuvanju teritorije, svojih resursa i stanovništva na teritoriji Pomoravskog okruga. U daljem toku diskusije prezentovana je i saradnja sa civilnim strukturama, uloga i postupci CZ pre u toku i posle bombardovanja, saradnja sa vojnim vlastima i strukturama kao i postupcima VJ na teritoriji Kosova i Metohije.

U svom obraćanju, direktor Aleksopulos je između ostalog citirao reči Patrijarha Pavla „oprostiti da, zaboraviti ne“. Ističući da se žrtve i posledice NATO agresije nikada ne mogu zaboraviti.

Da se podsetimo, 1999. godine 19 zemalja Alijanse, bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija, obrušilo se, najpre na kasarne i protivvazdušnu odbranu Vojske Jugoslavije, a zatim i na čitavu zemlju. Razorena je infrastruktura, privreda, škole, bolnice, spomenici kulture, medijske kuće… U pamćenju su i prizori slomljenih novosadskih mostova. Sprženog voza u Grdeličkoj klisuri. Uništenog valjevskog „Krušika”. Čačanske „Slobode”. Niške pijace, na kojoj je, u sedmom mesecu trudnoće, ubijena Ljiljana Spasić, student završne godine medicine. Od gradova, najviše su stradali Aleksinac, Surdulica, Kuršumlija… Pod ruševinama su ostale čitave porodice.

Bombardovanje je obustavljeno 10. juna, kada je potpisan sporazum o povlačenju jugoslovenske vojske i policije sa Kosova i Metohije.

PR tekst

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime