Meštani sela Davidovac počeli samoinicijativno da grade spomenik bez dozvole države

0

Meštani sela Davidovac kod Paraćina bez dozvola za izgradnu spomenika koje daje država i resorna ministarstva, počeli su samoinicijativno da pripremaju deo zemljišta u centru sela, kako bi podigli spomenik palom heroju Životi Đuriću. Meštani i porodica palom heroju mislili su da izgradnja spomenika može biti izvedena bez dozvola države, bez saglasnosti i dokumentacije pa su se naljutili kada je po prijavi jednog meštanina gradjevinska inspekcija izašla na teren i obustavila radove.

„Spremni smo i da pružimo finansijsku pomoć za izgradnju spomen obeležja Životi Đuriću. Ali adresa za DOZVOLU za izgradnju spomenika je resorno ministarstvo, i oni moraju dati dozvolu za to. Čak ni nama u opštini apsolutno se niko nije obratio čak ni sa zahtevom za uređenje platoa gde bi bio spomenik. Ovakva situacija i nepoznavanje propisa od strane onih koji su želeli da izgrade spomenik, iskorišćena je u političke svrhe i napad na opštinu koja niti daje dozvolu za izgradnuu spomenika niti ima nadležnost nad takvim pitanjima“ rekao je predsednik opštine Paraćin, Saša Paunović.

Saglasnot od strane države potrebna je za izgradnju spomen obeležja. Inicijativa za izgradnju spomenika ovom paraćinskom palom heroju nikad nije postojala u pismenom obliku niti se opštini ikada bilo ko obratio sa ovom željom u pisanoj formi.

„Građanin koji je prijavio bespravnu gradnju imao je neke svoje privatne razloge da to prijavi i mi u to ne ulazimo. Zaista gradjevinski inspektor koji je postupao po prijavio uputio je izvodjače radova da pribave dozvole, što je potpuno normalna stvar. Mi ćemo kao opština sve učiniti da pomognemo izgradnju heroju, ali neko mora da nam se obrati“ dodao je Paunović.

Ovim povodom Služba za inspekcijske poslove obratila se saopštenjem u kojem piše kako je građevinski inspektor postupio po prijavi meštana. U njemu se dalje navodi da je radove na opštinskom zemljištu sprovodilo preduzeće „Spektar invest AD“ i da prilikom kontrole inspektor nije zatekao nijednog od radnika.

Potpukovnik, pilot Života Đurić još jedan je srpski heroj koji se upisao u večnost svojom herojskom pogibijom u borbi protiv terorista OVK na Kosovu i Metohiji marta 1999. godine.

 

(Tekst je nastao realizacijom projekta „Paraćin iz svakog ugla“ koji sufinansira opština Paraćin)

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime