U POMORAVLJU POČELA ŽETVA JEČMA

0

Na području Pomoravskog okruga, počela je žetva ječma, a uskoro će i žteva pšenice, tritikala i raži, zasejanih na oko 20.000 hektara, i poljoprivredni stručnjaci apeluju na vlasnike kombajna da podese kombajne a poljoprivrednike da očiste i izvrše dezinsekciju skladišta za ove žitarice.

Stručni savetnik za ratarstvo Poljoprivredno savetodvane stručne službe za Pomoravski okrug u Jagodini Miodrag Simić, poručio je vlasnicima kombajna da „kombajne dobro pripreme za žetvu u cilju što manjeg rastura žita prilikom kombajniranja“ a poljoprivrednicima da „dobro očiste skladišni prostor i obave tretiranje isekticidima pre unošenja ovršenog žita“.

„Dobro urađena priprema i podešavanje kombajna, gubici zrna se svode na minimum“, rekao je Simić Tanjugu.

Tehnička ispravnost kombajna pre početka žetve, podešenost za određenu žitaricu, za vlažnost zrna za svaku parcelu „mora biti besprekorna“ ocenio je Simić.

„Najveći gubici u radu kombajna se događaju na hederu, stoga visinu reza treba dobro podesiti, a to zavisi od stanja useva“, rekao je Simić i dodao da je „motor jedan od najvažnijih delova na kombajnu i zahteva redovno održavanje“.

Simić i ocenio da Srbija, i uz ovako lošu godinu, neće morati da uvoziti pšenicu.

Prethodni tekstROK KAMP ZA DEVOJČICE
Sledeći tekstOD POČETKA GODINE, AZIL UDOMIO PREKO 100 PASA (FOTO)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime