PUŠKA U RUKAMA KRAJPUTAŠA BIĆE OD BETONA

0

Puška koju su vandali iščupali sa spomenika čuvenog Krajputaša u Jagodini sada će biti izlivena od betona. To ćeuraditi porodicia i to je njihov doprinos da se istorija sačuva od zaborava.

„Stan putniče, stan rođače“, piše na spomeniku Živojinu Gligorijeviću.  To ipak nije sprečilo vandale da otrgnu deo šake i pušku, vernu kopiju napravljenu od drveta. Spomenik krajputaš nalazi se na uglu izuzetno prometne ulice i dobro je osvetljen noću. Spomenik je podignut još 1920. godine, a prošle povodom stogodišnjice od Velikog rata, potpuno obnovljen.

Živojin Gligorijević poginuo je kao drugo pozivac petog puka Moravske divizije, a spomenik je 1920.godine podigla supruga Aleksija. Praunuci ratnika preuzeli su brigu o spomeniku.

Dragan i Zoran Gligorijević prošle godine su restaurirali spomenik koji je bio u jako lošem stanju. Želeli su da povodom stogodišnjice smrti svog pradede i u godini kada je obeležavan jubilej povodom Velikog rata spomenik zablista punim sjajem.

„Bila nam je čast da obnovimo sećanje na svog pradedu. Lopovi neka rade svoj posao, a mi ćemo svoj“, kaže Dragan Gligorijević.

Karabin iz ruku kolubarskog ratnika u drugom svetskom ratu iščupali su i Nemci. Izdržao je krajputaš Moravca kišu, mrazeve i vibracije vozova na međunarodnoj pruzi koja prolazi samo nekoliko metara od njega.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime