U JAGODINI OSVANUO MUHA!

0

Na stambenoj zgradi u ulici Kneza Milete u organizaciji Centra za socijalni rad, jagodinski andergraund umetnici rade na neuobičajenom grafitu u susret rođenja jednog od najznačajnijih umetnika pokreta Art Nuvo (Art Nouveau) češkog slikara i dizajnera Alfonsa Muhe. Poznati umetnik rođen je 24.jula 1860. godine.

Jagodinske fasade dobijaju novi sjaj. Na zgradi u Kneza Milete u julskom suncu uživa jedna od prepoznatljivih Muhinih devojaka bujne kose. Muha je autor velikog broja slika, ali i postera, reklama, ilustracija, dizajna nakita i pozorišnih scenografija.

muha 2Najčešći prizori u delima ovog umetnika bile su mlade devojke raskošnih kosa u lepršavim neoklasičnim haljinama, često okružene cvećem i drugim dekoracijama.

Sam umetnik je čeznuo da njegova umetnost bude iznad običnog postera ili ilustracije, smatrajući da je umetnost način za izražavanje uzvišenih ideja i duhovnosti.

Muha je rođen u mestu Ivančice u Moravskoj, u blizini grada Brna. Kao dete pevao je u crkvenom horu gde ga je privukla crkvena umetnost. Odlučio je da postane slikar, iako je otac nameravao da ga usmeri ka karijeri činovnika.

muha 1Studirao je slikarstvo u Minhenu, nakon čega se preselio u Pariz i nastavio studije na Akademiji Žulian.

Za vreme boravka u Parizu, 1894. godine, izradio je poster – litografiju, kao reklamu za Saru Bernar. Ovaj raskošni stilizovani poster mu je doneo slavu i mnoge narudžbine. Na Svetskoj izložbi u Parizu 1900. godine dizajnirao je paviljon Bosne i Hercegovine.

Od 1906. do 1910. godine boravio je u SAD, odakle se vratio da živi u Pragu.

Na početku Drugog svetskog rata, uhapsili su ga i ispitivali nemački okupatori. Umro je nekoliko dana posle toga,14. jula 1939. godine.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime