PRVI UGOVOR U ISTORIJI IZMEĐU RUSIJE I SRBIJE U OBLASTI SESTRINSTVA I OBRAZOVANJA

0

Danas u San Peterburgu, Rusija potpisan je ugovor između Srbije i Rusije iz oblasti obrazovanja i angažovanja medicinskih sestara. Međunarodni sporazum ove vrste je potpisan prvi put u istoriji i to od strane Visoke medicinske škole strukovnih studija Ćuprija koju predstavlja direktor Dr sci. Med. Hristos Aleksopulos, Udruženja medicnskih sestara, tehničara i babica Republike Srbije koju predstavlja predsednica Dijana Otašević i Udruženja medicinskih sestara Rusije sa sedištem u San Peterburgu.

rusija-potpisivanje-3Direktor Visoke medicinske škole strukovnih studija Ćuprija Dr sci. med. Hristos Aleksopulos se obratio okupljenima izrazivši zadovoljstvo što se nalazi u prvoj prestonici Rusije i pre svega želeo da se zahvali ruskom narodu koji podržava srpsku politiku. “Ponosni smo da dva predsednika pokazuju put koji garantuje stabilnost ne samo Srbije nego i regiona, politika predsednika Vučića je paralalena politici koju ima Rusija i velika mi je čast da smo danas u prelepom San Peterburgu stavili mali kamen temeljac koji jača i ostale sektore kao što je obrazovanje koje je ključna komponenta naše bolje budućnosti.“ rekao je Aleksopulos.

Predsednica Udrženja medicinskih sestara Rusije Valentina Sarkisova je vidno pokazala entuzijazam na predlog i inicijativu direktora Aleksopulosa i rado prihvatila saradnju. Istakavši pri tom da cilj naših institucija nije samo obrazovanje medicinskih sestara već i njihov položaj u sistemu zdravstva. Posebno joj je bilo drago što je na čelu srpske ustanove upravo jedan Grk prisetivši se pri tom istorijskog porekla i veze između ova tri pravoslavna naroda koji imaju posebne odnose i saradnju na ostalim nivoima, a ovim ugovorom i iz oblasti zdravstva i sestrinstva.

Uzajamna saradnja ovih institucija iz oblasti struke i nauke u mnogome će doprineti razvoju obrazovanja, kulture i drugih društvenih odnosa na  međunarodnom nivou.

Saradnja će se, pored ostalog, ogledati i u zajedničkom organizovanju stručnih seminara, naučnih skupova, organizovanju i učešću u naučnim i profesionalnim sastancima, konferencijama, simpozijima i drugim oblicima edukacije. Takođe, saradnja će biti moguća u oblasti izdavačke delatnosti, zajedničkih istraživačkih projekata i međusobne razmene o naučnim rezultatima.

Prethodni tekstZA PET GODINA U PARAĆINU IZDATA 71 GRAĐEVINSKA DOZVOLA
Sledeći tekstJOVAN IZ BAGRDANA OSTVARIO SAN – FIĆOM IZ JAGODINE STIGAO U PARIZ

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime