PARAĆIN U TOP 10 NAJBOLJE RANGIRANIH GRADOVA U UPRAVLJANJU JAVNIM FINANSIJAMA

0

Opštini Paraćin dodeljeno priznanje za primer dobre prakse u upravljanju javnim finansijama na osnovu izveštaja državne revizorske institucije. Paraćin spada u deset najboljih lokalnih samouprava u dosadašnjim kontrolama DRI.

U upravljanju javnim finansijama, prema analizama procene godišnjih finansijskih izveštaja 119 lokalnih samouprava u Srbiji, opština Paraćin je među 10 najbolje rangiranih.

Istraživanje ispunjenosti kriterijuma realizovano je kroz projekat “Unapređenja revizije na lokalnom nivou za efikasnije upravljanje javnim finansijama”, koji sprovode Državna revizorska institucija i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, uz podršku Vlade Švajcarske.

Revizije izveštaja i pravilnosti poslovanja sprovođene su u različitim godinama, počev od 2014. godine, analizom finansijskih izveštaja za 2013. pa do 2017. za 2016. godinu. Analizom je obuvaćena procena više utvrđenih kriterijima – obima i finansijskog uticaja neslaganja, odnosno nepravilnosti tokom redovnih revizija u odnosu na ukupno izvršenje budžeta, mišljenje revizora, angažovanje interne revizije, efikasnosti u ispravljanju grešaka utvrđenih revizijom, procenta izvršenja budžeta u odnosu na plan, mera preduzetih u okviru revizije i potraživanja u odnosu na planirane prihode po osnovu poreza na imovinu. Za dobre rezultate, na osnovu izveštaja Državne revizorske institucije i rang liste utvrđene sprovedenom analizom, predstavnicima 10 najboljih gradova i opština u Srbiji, među kojima je i Paraćin, za primere dobre prakse u upravljanju javnim finansijama, u okviru predavanja „Unapređenja upravljanja javnim finansijama na lokalnom nivou“, po projektu Državne revizorske institucije, UNDP I Švajcarske Vlade, u petak će u Beogradu biti uručena priznanja.

 

(Tekst je nastao realizacijom projekta „Paraćin iz svakog ugla“ koji sufinansira opština Paraćin)

Prethodni tekstPAUNOVIĆ: MEDIJI PLASIRALI OKO 400 LAŽNIH VESTI O PARAĆINU
Sledeći tekstU JAGODINI ZA DOČEK NOVE GODINE – „GALIJA“

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime