PAUNOVIĆ: MEDIJI PLASIRALI OKO 400 LAŽNIH VESTI O PARAĆINU

0

U intervjuu za Radio slobodna Evropa a u razgovoru sa novinarom Omerom Karabegom, predsednik opštine Paraćin Saša Paunović, rekao je da je u toku odlazeće godine kada je reč o ovom gradu, objavljeno oko 400 lažnih vesti.

„Iza nas je godina žestoke kampanje medija koji su plasirali lažne vesti kada sam u pitanju ja, Paraćin, moji saradnici. To je ovako izgledalo. Najpre lokalni portali objave lažne vesti – izbrojali smo da je bilo oko 400 takvih tekstova – onda ih preuzmu ministri i funkcioneri Srpske napredne stranke na državnom nivou, da bi konačno te laži bile objavljene u nacionalnim medijima. Jasno je da to nije bila akcija koju su vodili lokalni odbori Srpske napredne stanke, već da se je radilo o propagadnoj kampanji koja je organizovana u centrali“ rekao je Paunović.

On je u ovom intervjuu objasnio na koji način je vršen pritisak na njega i rukovodstvo ove opštine.

„Svaki put kada neki od portala, koje kontroliše SNS, objavi nekakav članak o navodnoj korupciji i navodnim zloupotrebama opštinske vlasti, sledi anonimna prijava po kojoj postupa policija. To je uobičajeni scenario. Naravno, nije problem dokazati da je reč o lažima, ali čovek gubi vreme dokazujući neke banalne stvari. Recimo, podnose se prijave za zloupotrebe koje tehnički uopšte nisu izvodljive, i onda morate da objašnjavate da niste prodali Ajfelovu kulu ili nešto slično. Policajci moraju da postupe po tako apsurdnim prijavama, jer se boje da će ih neko pozvati na odgovornost, ako odbace te prijave. Čovek se ne oseća dobro kada mora da provede pola dana kopirajući nekakave dokumente da bi dokazao da je laž ono što pišu portali koji nemaju ni impresum, ni vlasnika, niti bilo kakvu adresu.“ dodao je on.

Paunović je sa premijerkom Anom Brnabić imao sastanak u junu i rezultat tog sastanka bio je načelni dogovor da ministarstvo lokalne samouprave organizuje neku vrstu okruglog stola na kome bi učestovali predstavnici lokalnih samouprava, u kojima je na vlasti opozicija, i predstavnici vlade.

Slučaj pritisaka iznet je pred Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope. Apel je ozbiljno shvaćen, pa će Komitet za monitornig tog kongresa 7. februara doći u Beograd.

„Nama ne treba da nas Savet Evrope uzima u zaštitu, to uopšte nije cilj ove političke akcije. Nama je bitno da Savet Evrope ustanovi pravo stanje u Srbiji. Mi ćemo se izboriti za naša prava koja nam garantuje ustav, ali jedan deo te naše borbe je da dobijemo objektivnu sliku od strane nezavisnih posmatrača, u ovom slučaju od Saveta Evrope čiji je Srbija član.

Srbija je pristupila Savetu Evrope da bi bila član organizacije koja garantuje ljudska prava i slobode. Mi koristimo taj mehanizam da bismo u našoj zemlji odbranili naša ljudska prava i slobode. Mi ćemo se sami za njih izboriti, nama nisu potrebni nikakvi saveznici sa strane. To je naša bitka, a ono što očekujemo od Saveta Evrope jeste objektivna slika stanja u Srbiji kako bismo ovde mogli da raspravimo tu temu i dođemo do rešenja“ rekao je Paunović.

(Tekst je nastao realizacijom projekta „Paraćin iz svakog ugla“ koji sufinansira opština Paraćin)

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime