U JAGODINI ODRŽAN PRVI SAJAM PČELARSTVA

0

U Jagodini, u Izletištu „Potok“, danas je održan Prvi sajam pčelarstva, na kome je učestovalo 36 Pčelarskih udruženja i društva Srbije i Plovdiva iz Bugarske i proizvođači pčelarskog pribora i opreme.

Sajam je upriličen u Organizaciji Pčelarskog društva „Pomoravlje“ iz Jagodine, pod pokroviteljstvom Skupštine grada Jagodine, a otvorila ga je zamenica gradonačelnika Jagodine Snežana Vukašinović.

Pozdravljajući učesnike sajma, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović, izjavio je da „Srbija sve više pomaže pčelare“ i savetovao pčelarima da se „više povezuju sa lokalnim samouporavama“ gde žive i rade.

– Subvencije države pčelarima su ove godine dva miliona evra a imamo dobre najave i od novog ministra poljoprivrede, koji je obećao da će pčelarstvo naredne godine imati još bolju podršku – rekao je Živadinović.

On je upozorio pčelare da se više povezuju sa lokalnim samoupravama, koje „takođe sve više pomažu pčelare“ i naveo primer grada Niša, koji je ove godine, kako je rekao, za pčelarsvo iz budžeta izdvojio šest miliona dinara.

– Mnoge opštine i gradovi pomažu pčelare na svom terenu i ta pomoć je svake godine sve veća – rekao je Živadinović i dodao „morate ići u lokalnu samouopravu sa projektima a ne čekati da ona dodje kod vas“.

Prema njegovim rečima, pčelarstvo je delatnost poljoprivrede koja uspeva da se razvije uprkos problemima kojih je mnogo. On je istakao da je ova godina bespašna godina i dodao da onima koji su u pčelarstvo ušli sa digitronima, nema mesta u pčelarstvu.

– Mi smo u sukobu sa prirdom, sa klimatskim promenama, ali uspevamo da se izborimo, na može svaka godina biti neuspešna kao ova ali, kada je reč o subveniciji države, stvari su bolje nego ikada – rekao je Živadinović.

On je ukazao da je pčelarsvo grana koja apsolutno ne zavisi od uvoza i sve što proizvede može da izveze.

– Ove godine imamao problema sa cenom meda, ali problema ima u celom svetu a ne samo kod nas, što ne znači da će svaka godina biti ovakva, naprotiv, borimo se da napravimo i sopstveni pogon za med – istakao je on.

Savez Pčelarski organizacija Srbije je prosledio dopis svim loklanim samoupravama da će graditi pogon za med i zatražio pomoć, rekao je Živadinović i dodao da, u kojoj opštini če se graditi, zavisi od njene pomoći.

On kaže da je ideja o gradnji pogona „naišla na negodovanje onih koji danas žive na grbači pčelara“.

Na svečanom otvaranju určene su zahvalnice i povelje zaslužnima za razvoj pčelarstva u ovom delu Srbije a među dobitnicima su i predsednik Skupštine grad Jagodine Dragan Marković – Palma i gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović.

Tanjug

Prethodni tekstPAVIĆEVIĆ: VUČIĆ I JANKOVIĆ U DRUGOM KRUGU IZBORA
Sledeći tekstDANAS VEDRO I TOPLO

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime