TRAŽI SE REŠENJE ZA FABRIKU KABLOVA

0

Od juna 17 strateških preduzeća u Srbiji ostaje bez zaštite od naplate poverilaca, a za neka od njih predviđen je opstanak sprovođenjem Unapred pripremljenog plana reogranizacije (UPPR).

Sa spiska zaštićenih u stečaj već su otišli Prva iskra Barič i Grupa Zastava, a tri fabrike u sastavu Prve petoletke iz Trstenika u stečajnom postupku su kupili njihovi radnici i sada uspešno posluju.

Rešenja se traže za Resavicu, RTB Bor, Petrohemiju, Fabriku maziva Kruševac, PKB, Fabriku automobila Priboj, Galeniku, Ikarbus, Fabriku kablova iz Jagodine, Trajal, Jumko i Politiku AD koja je suvlasnik „Politike novina i magazini“.

Država je među najvećim poveriocima i njena potraživanja su oko dve trećine ukupnih dugova tih preduzeća koja iznose od 1,5 milijardi evra, a u njima radi više od 21.000 ljudi.

Očekuje se da će se u nekim preduzećima sprovesti UPPR, koji predviđa dogovor preduzeća sa bankama da se odlože obaveze. Planom se definiše i način izmirivanja obaveza između preduzeća i poverilaca, kako državnih, tako i komercijalnih. Moguća je i konverzija dugova u kapital države, a plan predviđa i smanjenje broja zaposlenih, uz mogućost uvođenja profesionalnog menadžmenta.

Obaveza preduzeća koja primenjuje UPPR jeste da finansiraju tekuće obaveze i da ne prave nove gubitke.

Država očekuje da će najmanje sedam preduzeća sa spiska zaštićenih moći da sprovodi UPPR – RTB, FAM, Ikarbus, Petrohemija, FAP, Politika ADi, Fabrika kablova. U tome će im, pored države, veliku podršku davati i lokalne samouprave, čiji su takođe dužnici.

RTB Bor, koji nadležni često izdvajaju kao najveći problem, a u kome radi oko 6.000 ljudi, predao je UPPR. Očekuje se skoro raspisivanje poziva za profesionalni menadžment u tom preduzeću. Za farmaceutsku kompaniju Galenika raspisan je tender za prodaju 25 odsto kapitala strateškom partneru po minimalnoj ceni od sedam miliona evra, a rok za podnošenje prijava za učešće na tenderu produžen je do 27. jula.

UPPR se sprema za Ikarbus i Politiku AD. Za Resavicu još nije odobren UPRR, ali su prognoze da će jedan deo rudnika, u kojima ukupno radi 1.500 rudara, biti zatvoren, a da će preduzeće biti razdvojeno. Sudbina PKB-a trebalo bi da bude rešena u dogovoru Ministarstva privrede s Gradom Beogradom. Na raniji tender, kada je prodavan deo imovine PKB-a po početnoj ceni od oko 155 miliona evra, što je iznosilo 51 odsto procenjene vrednosti, nije stigla nijedna ponuda, pa se radi nova procena kapitala. Rudovodstvo Petrohemije poslalo je Vladi UPPR u kojem je predloženo da zaštita preduzeća od poverilaca bude produžena još šest meseci. Za FAP je takođe sastavljen UPPR, a radnicima je ponuđen socijalni program.

Za pamučni kombinat Jumko je u toku izrada programa definisanja proizvodne imovine i verovatno će deo koji nije u funkciji biti prodat.

Proizvođač guma Trajal, u kome ima više od 1.000 radnika, trenutno uspešno posluje i još se razmatra najbolji dogovor s poveriocima o isplati duga od 45 miliona evra.
U 2016. godini za ova preduzeća nije predviđena podrška države iz budžeta, osim Resavice koja će do kraja godine primati subvencije.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime