GROBLJIMA BI UBUDUĆE MOGLE DA UPRAVLJAJU FIRME

0

Grobljima u Srbiji ubuduće bi mogle da upravljaju i firme koje nisu u većinskom državnom vlasništvu, kako je to sada, ali bi o tome ko sve može da se bavi pogrebnom delatnošću mogla da odlučuje Privredna komora Srbije. Naime, ove dve izmene su predviđene novim zakonom o komunalnim delatnostima koji je trenutno u fazi nacrta. Uvođenje PKS kao faktora koji odlučuje da li neko ispunjava uslove da se ovim bavi moglo bi da značajno ugrozi konkurenciju i rad privatnika na tržištu, navode u Komisiji za zaštitu konkurencije.

Komisiji nije jasno šta su razlozi zbog kojih se PKS kao „samostalna, nevladina, poslovno-stručna iinteresna asocijacija pravnih i fizičkih lica koja obavljaju registrovanu privrednu delatnost“ poveravaju poslovi državne uprave. Ovakvu izmenu u zakonu Komisija ocenjuje kao „nepotrebnu i potencijalno negativnu za stanje konkurencije“.

Iz Udruženja privatnih pogrebnika Srbije kažu da oni nisu bili pozvani da učestvuju u izradi Nacrta zakona. Prema rečima Dragana Zdjelara, iz ovog Udruženja, apsurd je to da se Privrednoj komori Srbije poveri da odlučuje ko može da se bavi pogrebnom delatnošću.

– Sa sigurnošću mogu da tvrdim da to ne postoji nigde u svetu. Kakve kvalifikacije oni imaju da to rade? Mi smo kao udruženje registrovani u APR, tražili smo da budemo primljeni i u PKS. Međutim, odbijeni smo sa obrazloženjem da ne pripadamo komunalnoj delatnosti. Kako sada mogu oni da dobiju pravo da odlučuju o tome ko može da radi, a ko ne – ističe Zdjelar.

danas.rs

Prethodni tekstOSNOVAN ANSAMBL NARODNIH PESAMA I IGARA „RUKOM POD RUKU“
Sledeći tekstTRAŽI SE REŠENJE ZA FABRIKU KABLOVA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime