SLOŽNE MAJKE SELA SLADAJA

0

Nema ništa veće i toplije od roditeljskog srca, kaže jedna stara izreka, a da je stvarno tako i u životu pokazuju nam složni roditelji iz sela Sladaje kod Despotovca. Ove brižljive mame i tate zatekli smo kako u školi „Stevan Nemanja“ pripremaju, seku i pakuju drva za ogrev njihove dece, pod budnim okom učiteljice i rukovodioca KUD-a „Javor“ Jasne Dimitrijević.

zene cepaju drva 1
majke dece u Sladaji složno cepaju drva

„U školi postoji parno grejanje, ali ćemo ova drva koja nam je donirala „Srbija šume“ a naši roditelji su dovezli iz šume, ložiti za vreme proba folklora koje su vikendom da deci bude toplo dok igraju i za vreme raspusta kada se škola ne greje“ kaže ona.

KUD „Javor“ uspešno postoji već nekoliko godina, na repertoaru ima brojne koreografije, u ormarima nošnju za koju su roditelji odvojili novac, na zidu zahvalnice iz mnogih mesta u Srbiji, Makedoniji i Bugarskoj. Ono što im nedostaje jeste Dom kulture, ali optimistični su i nadaju se da će se i ova želja ostvariti.

Jasna kaže da i Mesna zajednica takođe aktivno pomaže, ali pomoć roditelja je uvek najveća.

-Roditelji su uvek tu kada treba da pomognu, za nošnju su do sada uložili sto evra po detetu, većina je angažovana i na koncertima, a na bližim destinacijama decu voze kolima. Podrška je jako velika na moju sreću, ističe Jasna.

Nadamo se da ovakva slika sloge nije samo izuzetak, već budućnost srpskih sela.

Marko Mirković, foto J. Dimitrijević

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime