ISTI VUK BOJOVIĆ!

0

Voštana figura bivšeg direktora Zoološkog vrta Beograd i počasnog gradjanina Jagodine Vuka Bojovića (1940-2014.) postavljena je danas u Muzeju voštanih figura u tom gradu.

5
tim vajara koji je izradio figuru
Odbornici Skupštine grada Jagodine doneli su 9.oktobra odluku da jedna ulica u gradu ponese ime Vuka Bojovića, ali se čeka saglasnost nadležnog ministarstva za lokalnu samoupravu.
Prema predlogu odbornika, ime Vuka Bojovića nosiće dosadašnja ulica Stevana Ivanovića koja se nalazu uz Zoološki vrt u Jagodini.
3Razlog za donošenje odluke o dodeli ulice i izradi voštane figure „je nemerljiv doprinos Vuka Bojovića u izgradnju ZOO vrta u Jagodini, zbog čega je dobio zvanje počasnog građanina grada 2006.godine. Za doprinos koji je dao da grad Jagodine postane još poznatije mesto, ne samo po privrednim potencijalima, već i kao značajno turističko mesto u Srbiji, Vuk Bojović zaslužuje da jedna ulica u gradu nosi njegovo ime i da dobije voštanu figuru u muzeju“, stoji u obrazloženju skupštinske odluke.
Muzej voštanih figura u Jagodini je jedini u Srbiji, a Zoološki vrt je donedavno bio jedini južno od Beograda.
Ove dve institucije i Akva park u Jagodini, godišnje poseti oko 400.000 ljudi, a najviše školskih ekskurzija iz gotovo svih gradova Srbije.
U Muzeju je smešteno 30 voštanih figura istaknutih istorijskih, kulturnih, verskih, političkih i sportskih ličnosti Srbije i SFRJ među kojima su i car Lazar, Vuk Karadžić, Njegoš, Karađorđe, Josip Broz Tito, Slobodan Milošević, Zoran Đinđić, patrijarh Pavle, Ivo Andrić, Nikola Tesla, Filip Višnjić, Novak Đoković…
uskoro opširnije

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime