BEOGRAD NI ČITULJU ZA VUKA, JAGODINA VOŠTANU FIGURU I ULICU! ŽENI VUKA BOJOVIĆA POZLILO!

0

U prisustvu brojnih prijatelja koji su došli iz Beograda, porodice, Jagodinaca koji su ga poznavali, otkrivena je voštana figura čuvenog direktora BEO ZOO vrta, Vuka Bojovića koju će od danas moći da pogledaju svi koji to žele u Muzeju voštanih figura u Jagodini. Komentari prisutnih su da je figura urađena odlično i da je maksimalno podseća na Vuka, kao i da su autori uhvatili njegov karakter i izraz. Skup je bio nabijen emocijama i velikom žalošću posebno zbog toga što Beograd Vuku nije odao priznanje a Jagodina je to prva učinila!

2
Supruga Anđelka i ćerka Maša

„Mi smo, Vuk i ja 1994. godine proglašeni za Najbolje menadžere tadašnje Jugoslavije. Kada am postao gradonačelnik 2004. on mi je čestitao i tada smo se videli, razgovarali o mojim planovima za Jagodinu i njemu se to dopalo. Došao je u Jagodinu i od tada se stalno vraćao. Ja sam od njega dosta naučio. Pitao sam ga da li može da nas podrži da napravimo mali ZOO vrt u Jagodini i on je na to pristao ali da prvo vidi lokaciju. Dopala mu se. Svake druge nedelje dolazio je da obiđe lokaciju, da da sugestiju. Od njega smo dobili sve životinje tj od BEO ZOO vrta. Na otvaranju Akva parka predložio mi je da naprvim Muzej voštanih figura i kome da se obratim za figure koje su već postojale. Mnogo nam je pomogao, voleo je ovde da dođe“ rekao je Vukov prijatelj Dragan Marković Palma.

6Jagodina je ulicu pored ZOO parka preimenovala u Ulicu Vuka Bojovića. To je i glavna ulica jagodinskog Turističkog kompleksa.

Figuru su napravili vajari Zoran Ivanović i Branislav Crvenković.

„Nije nam bilo mnogo teško da uradimo Vuka, dobro smo se pripremili. Njegovo karakter je bilo potrebno uraditi i njegovu psihologiju, potrudili smo se da se to ogleda i u njegovom stavu. Stene smo dodali kao postament a sve se to uklapa u njegovo karakter. Ne bih želeo da komentarišem druge figure u muzeju“ rekao je Ivanović koji je dobio sve pohvale da je uradio odličan posao.

Veliki broj prijatelja došao je iz Beograda da prisustvuje otkrivanju figure.

„Skulpturu sam videla dok je bila u fazi izrade i znala sam otprilike kako će izgledati, ali evo sada, kada je ovde postavljena kao da je živ! Odeća je autentična, stav, lice. Podloga na kojoj staji pokazuje da je Vuk bio čovek koji dolazi iz predela krša i kamena. Sada vam predajemo Vuka Bojovića mi ga više u Beogradu nemamo, ali ga evo sada vi imate“ rekla je Vukova ćerka, Marija Bojović.

7
Ljubiša Ristić

Među prijateljima bio je i reditelj Ljubiša Ristić.

„Osećam se neobično, gledam u figuru i osećam se kao da je Vuk živ…toliko je dobro npravljena figura, moram da kažem bolje od svih oszalih, toliko je verodostojna, zatečen sam. Ovako nam je Vuk svima bliži u sećanju i srcu. Jagodina je učinila jednu dragu stvar ovim gestom. in je voleo Jagodinu i prijateljstvo sa Palmom mu je značilo. Eto, Vuka danas nema i ne znam ko će nastaviti to što je radio. Dobro je da ga bar Jagodina ima danas, ovako, skoro kao da je živ, da možete da ga pogledate“ kaže reditelj Ljubiša Ristić koji je doašo na postavljenje figure.

Figura je smeštena između figure Pavla Vujisića i Ive Andrića.

„40 godina sam poznavao Vuka, učio sam od njega razne životne škole! Ovo je velika stvar da je Jjagodina preduhitrila Beograd i izložila voštanu figuru Vuka Bojovića, a Beograd se nije udostojio čak ni čitulju da mu pošalje kada je umro, na žalost“ rekao je jedan od Vukovih prijatelja.

Postavljanju figure prisustvovale je prva supruga Vuka Bojovića sa zajedničkom ćerkom Marijom, kao i druga supruga Anđelka sa zajedničkom ćerkom Mašom. Prilikom postavljanja figure, druga supruga koja je inače rođena sestra pevača Marinka Rokvića, je veoma teško podnela sličnost figure sa Vukom pa joj je pozlilo.

A.M.

PALMA: VUK NIJE BIO MATERIJALISTA

„Vuk nije bio materijalista, imao je ideale i stav. Smrt ga je sprečila da nastavi da radi najbolje svoj posao. Bio je okružen dobrim ljudima, kvalitetnim. U svakom druženju sa njim ja sam nešto novo naučio. On je veliki perfekcionista, vodi računa o svakom detalju. Za mene će on biti uvek živ. Znao je da me zov ei kasno i rano da me pita šta radim, da me savetuje ili kritikuje.Ono što mi je rekao da je loše nisam više izgovarao. On je bio moj veliki prijatelj“ rekao je Marković.

BIO JE VELIKI ENTUZIJASTA

„Vuk je bio veliki entuzijasta, želeo je da se ulepša svaki deo ove naše zemlje. Govorio je samo ako uspemo da unapredimo i ulepšamo Srbiju da će nas tek tada primiti u EU. Ukoliko to ne uradimo, govorio je Vuk, možemo ući u EU kao slepci. Beograd je između ostalog prepoznatljiv po ZOO vrtu i Vuku Bojoviću i Beograd to ne sme da zaboravi!“ rekao je dr Dušan Stanojević.

Prethodni tekstISTI VUK BOJOVIĆ!
Sledeći tekstKOMŠIJE KAŽU DA JE NASILNIK UBIO 100 KONJA DO SADA! (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime