SRAMOTA I TUGA: RUDARI PLAČU, NOĆIMA KOPALI U JAMI, SAD DIREKTORI TRAŽE DA SE ODREKNU PARA!

6

„Tuga mi je na duši, duguju mi oko 5.000 evra a traže da se odreknem toga. Radili smo drugu i treću smenu, iz jame nismo izbijali, duboko pod zemljom rizikovali živote a sad trpimo ucene i pretnje, dovode nas jednog po jednog kod glavešina koji nas ubeđuju da stavimo potpis jer ako se mi ne odreknemo tih para, rudnik će da pretsane sa radom. Pa gde je naš znoj, muka naša? Imam još par godina do penzije, šta sam dočekao, muku i čemer! Ucenjuju, kažu nećete dočekati penziju jer će se rudnik zatvoriti ako se ne odreknete tih para! Ako otac i sin rade u rudniku, očevima prete da će sinove otpuštati. Čoveka koji je puštao vodu da se rudari kupaju, kad nije hteo da potpiše, prebacili u jamu!“ priča ogorčeni rudar Senjskog rudnika koji moli da ostane anoniman iz straha od odmazde.

11
arhivska fotografija

Zbog tužbi koje su podneli i presuda u svoju korist protiv Rudnika mrkog uglja „Rembas“ za neplaćeni smenski rad, rudari su pod pritiskom poslovodstva, koje im, kako tvrde, preti slanjem na neplaćeno odsustvo i otkazima ukoliko se ne odreknu tužbi.

Rudnika sa podzemnom eksploatacijom uglja u Srbiji JP „Resavica“ rudarima duguje za smenski rad 1,2 milijarde dinara. Rudarima se pojedinačno duguje po par hiljada evra za naporan smenski rad u jami.

– Pa je l‘ postoji gore i teže radno mesto od jame? Rad po smenama nam nije plaćan od 2006. do juna 2014. Mislim da mi, rudari, više nemamo šta da izgubimo. Ja duže od 25 godina radim u rudniku, izgubio sam mladost, zdravlje i po cenu otkaza neću pristati da mi uzmu ovo što mi po zakonu pripada – kategoričan je jedan od rudara, napominjući da su neke njegove kolege zbog straha pristale da se odreknu presuda.
33
arhivska fotografija

Prema pisanju lista Alo, na optužbe rudara, Vladan Milošević, generalni direktor JP PEU „Resavica“, u čijem sastavu posluje „Rembas“, odgovara „da nije reč ni o kakvim ucenama i pretnjama, već o upozorenju da će opstanak preduzeća biti doveden u pitanje ukoliko sve stigne na naplatu“

To preduzeće je, potvrdio je Milošević, dosad tužilo 1.800 rudara iz svih devet rudnika koje su u sastavu „Resavice“, a trećina njih je dobila pravosnažni sudski epilog. Nezvanično se pominje da će smenski rad rudara sa pristiglim kamatama preduzeće koštati čak 1,5 do dve milijarde dinara.
Prvi čovek JP PEU „Resavica“, koje je inače u restrukturiranju, priznaje da se sa rudarima razgovara i da je to „u interesu preduzeća, pa time i radnika“.
2
arhivska fotografija

– Tačno je da sam ih i ja lično, zajedno sa poslovodstvom, upozorio na ugrožavanje sopstvenih radnih mesta, jer ako sve dođe na naplatu, račun firme će biti blokiran i preduzeće neće moći da funkcioniše. Naš predlog je da se taj problem reši nekim reprogramom. Nije tačno da pretimo i ucenjujemo. Samo tražimo da sa njima postignemo sporazum i da izađu u susret firmi – objašnjava za „Alo!“ Milošević dodajući da je zbog isplate smenskog rada već blokiran jedan račun. Milošević nije mogao da precizira koliko će firmu koštati tužbe niti koliko je rudara „sklopilo sporazum s poslovodstvom“.

5
arhivska fotografija
Da li se radi o pritisku ili o „razgovoru“ rudari najbolje znaju. Kako piše beogradski Alo, u Senjskom rudniku je, ovim povodom održan i sastanak kojem je prisustvovao i direktor „Rembasa“ Marko Vuković. Na tom skupu je, ističe izvor, javno rečeno da „će svi koji ne povuku tužbe biti poslati na neplaćeno odsustvo“. Takođe, nadležni su, ističe naš sagovornik, priznali i da idu po kućama i ubeđuju rudare da povuku tužbe.
„Od 25 rudara iz Senjskog rudnika, četvorica su odustala od tužbi, ali ja neću da dignem ruke od toga. Mi smo taj novac pošteno zaradili, a tražili su da pristanemo da nam isplate trećinu dobiti i da se odreknemo ostatka – govori još jedan nezadovoljni rudar i dodaje „Neke su prevarili da potpišu, navodno većina je potpisala što je daleko od istine. Ljudi potpisali pa se pokajali silno! Mene niko neće da prevari za moju muku i moj znoj i za moju decu“ kaže ovaj rudar.
Prethodni tekstGORAN MILANOVIĆ NAPUSTIO SKUPŠTINU ZAJEDNICE SUPERLIGAŠA
Sledeći tekstSLOŽNE MAJKE SELA SLADAJA

6 KOMENTARA

  1. Не ваља вам Комунизам ! Хоћете Капитализам ! Добили сте шта сте тражили .Зовите да вам помогне Џо багериста …

    • Bravo Zorane , samo transformacija sistema može da pomogne uz obaveznu smenu svih vlada koje su do sada krali i to pod hitno. Koncept socijalizma ,odnosno komunizma je već poznat svima i ispoban u praksi nema šta da se čeka .Komunisti nemaju 1000 ministara ,a svaki od njih po 500 savetnika.To je odraz visokog neobrazovanja i debilstva.

    • muka mi je kad god ga vidim na tv-u, gospodina generalnog direktora. Nikad se nije zbog neceg valjanog pojavio u vestima, redovno zbog neke tragedije. Ali sta to cudi kad na mesta rukovodilaca jos uvek dolaze partijski podesni, oni cija partija vlada, bas kao i u ovom slucaju.
      Dok smo bili deca pitala sam se hoce li nauciti da izgovori vise od proste recenice, sada vidim da upravo takvi upravljaju tudjim zivotima…Strava i uzas. I nepravda do bola.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime