Saveti za pravilno pranje i očuvanje veša

0

Očuvanje kvaliteta i trajnosti vašeg veša zahteva pažljivo održavanje i pravilno pranje. Bez obzira na vrstu tkanine ili boju veša, postoji niz korisnih saveta koje možete primeniti kako biste produžili životni vek vaših omiljenih komada odeće. 

U nastavku teksta, pročitajte smernice koje će vam pružiti dragocene informacije o pravilnom pranju i očuvanju veša. 

Sortiranje veša je ključ za očuvanje boje 

Pravilno pranje veša počinje sortiranjem. Prvo, razdvojte odeću prema boji – svetli, tamni i beli veš trebaju se prati odvojeno kako bi se sprečio prenos boja, čak i nakon više pranja. Na primer, ne biste želeli prati bele udobne muške bokserice zajedno sa crvenom odećom koja može pustiti boju. 

Važno je razvrstati veš i prema materijalu, jer različiti materijali poput pamuka, svile, vune i sintetike zahtevaju različite uslove pranja kako bi se očuvali.

U slučaju posebno prljavog veša, kao što su sportske odevne komade nakon intenzivnog treninga, preporučuje se pranje odvojeno od svakodnevne odeće kako biste sprečili prenos mirisa i mrlja na druge komade.

Upotreba odgovarajućeg deterdženta za očuvanje kvaliteta

Odabir pravog deterdženta za vaš veš će pomoći u očuvanju kvaliteta tkanine. Opšti deterdžent za veš dobar je izbor za svakodnevno pranje. Ako imate osetljivu kožu ili se veš od sintetike često gužva, razmotrite upotrebu deterdženta za osetljivu kožu. 

Za određene vrste veša, možda ćete želeti da koristite poseban deterdžent dizajniran za te potrebe. Deterdženti za sportsku odeću često sadrže enzime koji uklanjaju neprijatne mirise, dok su deterdženti za bebe obično bez dodatih mirisa i boja.

Međutim, budite sigurni da koristite dovoljno deterdženta za efikasno čišćenje i pridržavajte se preporučene količine deterdženta koja je navedena na ambalaži. 

Izbegnite oštećenje tkanine uz pravilan izbor temperature vode

Temperatura vode koju koristite za pranje veša igra ključnu ulogu u očuvanju tkanine. 

Hladna voda (30°C ili manje) je obično najbolji izbor za osetljive tkanine. Ova temperatura je nežna prema tkaninama i sprečava skupljanje i promenu boje.

Topla voda (30-40°C) može pomoći da se bolje uklone mrlje i preporučuje se sa za pranje svakodnevne odeće. Međutim, budite oprezni kada perete veš od osetljivih materijala, kao što su svila ili vuna, jer visoke temperature mogu oštetiti ove tkanine.

Vruća voda (60°C) se obično koristi za beli veš. Međutim, koristite je sa oprezom, jer može uzrokovati oštećenje boje i skupljanje svakodnevne odeće.

Pranje na 90°C se preporučuje za beli veš i kada postoji potreba za dezinfekcijom i dubinskim čišćenjem tkanine.

Obavezno uklonite sve mrlje pre pranja

Pre nego što stavite veš u mašinu za pranje, obratite pažnju na mrlje i pokušajte ih ukloniti. Ovo će povećati šanse da mrlje budu potpuno uklonjene tokom ciklusa pranja. 

Što pre reagujete na mrlju, to su veće šanse da je u potpunosti uklonite. Upotrebite odgovarajuće sredstvo za uklanjanje mrlja u skladu sa vrstom mrlje i tkaninom. Na primer, masne mrlje često možete ukloniti deterdžentom za sudove, dok je alkohol dobar za uklanjanje mrlja od mastila.

Pre nego što tretirate mrlju, testirajte sredstvo na neprimetnom delu tkanine kako biste bili sigurni da neće izazvati dodatne probleme, kao što su izbledelost boja.

Kako bezbedno i efikasno osušiti veš

Način na koji sušite veš takođe može imati značajan uticaj na trajnost i izgled tkanine. 

Idealno, veš bi trebalo da se suši na vazduhu, jer ovo smanjuje izlaganje tkanine visokoj temperaturi koja može oštetiti vlakna. Direktna sunčeva svetlost može izbledeti boje na vešu, pa je bolje sušiti ga u hladu ili na mestu gde nije izložen direktnom sunčevom zračenju.

Ako koristite sušilicu, podesite je na niske ili srednje temperature kako biste izbegli visoku toplotu koja može skupiti ili oštetiti tkaninu. Takođe ne prepunjavajte sušilicu, jer to može otežati cirkulaciju vazduha i produžiti vreme sušenja. 

Peglanje veša na pravilnoj temperaturi 

Peglanje je još jedan važan korak u očuvanju izgleda vašeg veša. Postavite peglu na odgovarajuću temperaturu za vrstu tkanine koju peglate. Veš od sintetičkih materijala često zahteva nižu temperaturu od pamuka ili lana.

Prskajte tkaninu vodom pre peglanja kako biste olakšali peglanje i smanjili mogućnost oštećenja vlakana. Peglu pomerajte ravnomerno preko tkanine i izbegavajte ostavljanje pegle na istom mestu predugo, jer to može izazvati opekotine na tkanini.

Pažljivo odlaganje veša da biste sprečili gužvanje

Kako biste sačuvali izgled i kvalitet vašeg veša nakon pranja i peglanja, potrebno je da ga pažljivo odložite. 

Košulje, bluze, pantalone i odeću osetljivu na gužvanje okačite na vešalice kako biste sprečili gužvanje i očuvali oblik tkanine.

Kada skladištite veš u fiokama ili ormarima, pravilno savijte odeću. Ovo je posebno važno za veš od osetljivih materijala, kao što je svila.

Da biste sprečili neprijatne mirise i očuvali svežinu veša, možete koristiti lavandu ili kesice sa sodom bikarbonom u fiokama ili ormarima.

Pravilno pranje i očuvanje veša nije samo važno za produženje trajnosti vaših omiljenih komada odeće, već i za očuvanje njihovog izgleda. Ovi saveti će vam omogućiti da uživate u svojoj odeći mnogo duže, čuvajući je u najboljem mogućem stanju.

Prethodni tekstKako da vaše venčanje bude apsolutno savršeno?
Sledeći tekstBogdan Mašojević iz Jagodine najmlađi pobednik kviza „Najslabija karika“

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime