SARINOM MEĐOM ZVEKEĆU OKLOPI JAGODINSKIH VITEZOVA

0

Mislite da je vreme vitezova prošlo? … ako to zaista mislite, prošetajte do Jagodine subotom oko podneva, do terena iza „Simpa“ na Sarinoj međi. Tamo subotom odzvanja ukrštanje mačeva, udarci o štit, čelični susreti oklopa, zveket lančara i bogatih punih oklopa. Oni su Viteška družina „Crni medved“ a idejni tvorac cele priče je Aleksandar Stevanović koji ne samo da voli viteštvo već i svojom rukom pravi ono što je davno zaboravljeno, kompletnu vitešku opremu.

„Moja ljubav prema viteštvu počela je u ranom detinjstvu, oduvek sam maštao da pravim oklope. Dok smo bili srednjoškolci došli smo na ideju da negujemo viteške veštine i osnujemo družinu. Trenirali smo neko vreme, ja sam počeo sam da izradjujemo oklope al smo zbog obaveza napravili pauzu. Međutim, sada smo družinu oživeli i redovno vežbamo. Mitar Antić i ja smo počeli da učestvujemo na viteškim festivalima, u borbama“ kaže Aleksandar.

1

Prvi oklop Aleksandar je video kod druga iz Kruševca, Stevana Stevanovića. Svi glavni članovi, Aleksandar Stevanović, Mitar Antić, Jovan Jovanović i Vojislav Šćekić, pokazuju veliko interesovanje za istoriju.

U družini su i devojke. Manje njih, ali ih ima. Viteška družina „Crni medved“ traži sponzora čije će ime, zbog interesovanja medija za ovu družinu, biti maksimalno izreklamirano. Otvoreni su za saradnju a mogu se kontaktirati na 064 0518977 ili putem Fejsbuk strane „Viteška družina Crni medved“.

DSC_9446

„Sami sve finansiramo za sada. Ja lično godinama sav svoj novac ulažem u opremu i u na svom imanju u selu Belica, u radionici pravim oklope, šlemove, mačeve, sve. Takođe učešće na turnirima košta. Uložili smo i novac i sebe u viteštvo. Mi smo generacija koja je odrasla uz rečenicu „nema“ i tako da smo navikli da nema i da sve moramo sami. To nije lako, ali s druge strane predstavlja i motiv. Vrlo smo svesni političke i društvene situacije u Srbiji, mnogo toga nam se ne sviđa, ali rešili smo da uložimo sebe u ono što nas pokreće, ljubav prema viteštvu“ dodao je Aleksandar.

Viteški oklopi svima sjajno pristaju, pa i Mitru Antiću koji bi mogao da statira u nekom filmu čija je radnja smeštena u Srednjem veku. Mitar bi mogao da zaigra i u nekoj romantičnoj priči u kojoj bi oslobodio princezu iz kule zlog čarobnjaka. Vitezovi „Crnog medveda“ mogu da učestvuju i u drugim manifestacijama, osim turnira i filmova.

3

„Kao dete sam voleo oklope i vitezove. Sećam se da mi je otac napravio prvi štit od gume. U početku smo koristili drvene motke umesto mačeva. Retko ko se bavi viteštvom, ali svi vole da vide kako to izgleda. Pratimo viteški kod koliko je to moguće u današnje vreme. Držimo do ponašanja i nekih osnovnih vrlina“ kaže Mitar.

10

Tokom 11. i 12. veka, u vreme vitezova nastao je i spisak vrednosti koje vitez treba da poseduje. Ovaj dokument se često referencira pod imenom viteški kod. Originalno je nastao iz Noble Habitus ili načina plemenitog života između 1170-1220. godine. On podrazumeva šest vrednosti:

  1. Lojalnost

    6
    Sami izradili obuću
  2. Strpljenje
  3. Smelost
  4. Darežljivost i velikodušnost
  5. Davidovsku Etiku
  6. Čast

„Kao deca više smo crtali oklope i vitezove, nego što smo učili. Jednog dana video sam ih kako vežbaju u parku, prišao sam im i tako je sve počelo. Viteštvo je plemenito i zahteva posvećenost“ kaže Vojislav Šćekić.

8„Oblačenje“ viteškog odela, postavljanje oklopa i sve ostalo, zahteva vreme…pa, dosta vremena. Za borbu pod ovakvim oklopom potrebno je mnogo fizičke snage. Aleksandar kaže da je njegov oklop težak oko 35 kilograma kada je kompletiran.

„Ovakav oklop u srednjem veku bio je danas kao „ferari“. Jak, ozbiljan štit. Jednom sam pod oklopom pao s konja, nisam se čak ni ugruvao. Kada bi me udario auto, ništa me ne bi falilo. Toliko je oklop jak i toliko štiti“.

Aleksandar će uskoro kupiti konja. I za njega ima oklop. Meštani Belice uskoro će imati jednog pravog konjanika, viteza već imaju.

Reportažu o vitezovima „Crnog medveda“ možete pogledati u novoj emisiji „Mala centrala“ koja će biti emitovana sledeće nedelje na Youtube kanalu Infocentrale ili našem Vimeo kanalu.

tekst i foto A.Đ.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime