DRŽAVA PODSTIČE RAZVOJ SEOSKOG TURIZMA I OBNOVU STARIH ZANATA

3

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je Konkurs za podsticaj u ruralnm sredinama i to za izgradnju, dogradnju i adaptaciju objekata i nabavku opreme u ugostiteljstvu. To znači da će oni koji žele da razvijaju seoski turizam ili unaprede domaću radinost, uz dobar projekat i poslovni plan, od države moći da dobiju 30 do 45 odsto od milion dinara koje je uložio. Konkurs traje do 15. novembra

Predrag Milovanovic, dir Stalne kancelarije1Kako navode iz Ministarstva poljoprivrede, Uprava za agrarna plaćanja raspisala je programe za podršku investicijama za izgradnju, dogradnju i adaptaciju objekata i nabavku opreme a radi pružanja ugostiteljskih usluga u domaćoj radinosti ili seoskom turističkom domaćinstvu. To podrazumeva izgradnju autentičnih seoskih kuća odnosno salaša ili vajata, izgradnju ili adaptaciju kupatila ili sistema centralnog grejanja, restauraciju vodenica, valjarica i vinskih podruma, opremanja prostorija za pružanje usluga ishrane. Što se tiče domaće radinosti, Stalnoj kancelariji za ekonomski razvoj već se javljao jorgandžija koji je zainteresovan za podsticaj.

,,Korisnici ovih podsticaja mogu da budu fizička lica, nosioci komercijalnog porodičnog gazdinstva, preduzetnik ili pravno lice, udruženja, zadruge, crkve i škole. Podsticaji se dodeljuju kao namenska, bespovratna sredstva umanjena za iznos sredstava na ime PDV –a i to 30 odsto za pdručja sa normalnim uslovima rada i 45 odsto za područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi. Maksimalan iznos koji se može dobiti za izgradnjusalaša, starih kuća itd je milion dinara. Za nabavku opreme za bavljenje tradicionalnim zanatima maksimalan iznos je 300.000 dinara, kaže direktor Stalne kancelarije za ekonomski razvoj u Jagodini, Predrag Milovanović.

Zainteresovani moraju imati biznis plan, realizovanu investiciju dok traje konkurs. Ukoliko država proceni da je investicija dobra, izvršiće bespovratni povraćaj novca 30 do 45 odsto od uloženog. Sve zainteresovani mogu se dodatno informisati na br 035 81 000 60 ili lično u prostorijama Stalne kancelarije za ER Tržni centar ,,Stara pošta,, u Jagodini.

 

Prethodni tekstPočetak Superlige
Sledeći tekstPOVEĆAN BROJ UBODA INSEKATA

3 KOMENTARA

  1. Postovani nesto sam nacuo da drzava ili neko drugi daje i pomaze za obnovu sela i starih vodenica ,pa me zanima kako to ide ? Imam imanje odnosno moj otac i vodenicu ispod Golije opstina Raska kome da se obratim za to i dali to postoji zanimame kako to ide poz hvala.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime