Reparirana voštana figura dr Zorana Đinđića, rad vajara Branislava Crvenkovića

0

Jedina voštana figura ubijenog predsednika Vlade Srbije, dr Zorana Đinđića postoji u Jagodini. Ova figura je sada reparirana, a posetioci je mogu videti svakog dana ukoliko posete Muzej voštanih figura u Jagodini.

„Nova figura je reparirana. Rađena je novom tehnikom i u novoj tehnologiji. Rad je vajara Branislava Crvenkovića“ kaže koordinatorka u turističkom info centru, Jelena Bulatović.

Zoran Đinđić je rođen 1. avgusta 1952. godine u Bosanskom Šamcu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1974. godine. U periodu od 1977. do 1990. godine boravio je u Nemačkoj na više univerziteta i instituta društvenih nauka – Konstanc, Bon, Frankfurt. Doktorirao je 1979. godine na Univerzitetu u Konstancu gde je radio kao asistent.

Za premijera Srbije izabran je 25. januara 2001. nakon pobede DOS-a na republičkim parlamentarnim izborima u decembru 2000. godine. Bio je predsednik Organizacionog odbora 12. Svetskog kupa u vaterpolu 2002. Američki nedeljnik „Tajm“ u septembru 1999. godine uvrstio ga je među 14 vodećih evropskih političara trećeg milenijuma. Dobitnik je ugledne nemačke nagrade „Bambi“ za 2000. u oblasti politike. Đinđić je avgustu 2002. godine u Pragu primio nagradu Fondacije „Polak“ i Fonda za američe studije za doprinos razvoju demokratije u Srbiji. Nagrada se dodeljuje svake godine za doprinos sprovođenju demokratskih i ekonomskih reformi u Centralnoj i Istocnoj Evropi. Posthumno ga je nagradila Fondacija za međunarodno razumevanje i ljudska prava Univerziteta „Fridrih Šiler“ u Jeni, 2004. godine. Na drugu godišnjicu smrti, 12. marta 2005. predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović posthumno je odlikovao Zorana Đinđića Ordenom Nemanje prvog stepena.

Autor je knjiga: „Subjektivnost i nasilje“, „Jesen dijalektike“, „Jugoslavija kao nedovršena država“. Bio je glavni i odgovorni urednik časopisa „Theoria“, glasila Filozofskog društva Srbije.

Dr Zoran Đinđić je ubijen 12. marta 2003. ispred zgrade Vlade Republike Srbije.

Inače, stara figura postavljena je 2008. godine.

 

 

Foto Infocentrala

Prethodni tekstPalma: Naša omladina da nikada više ne nosi puške, već kompjutere
Sledeći tekstPrijava za jednokratnu pomoć od 10.000 dinara počinje u nedelju

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime