Potencijal i izazovi u Levačkom kraju

0

Uvesti model cirkularne ekonomije u strateška dokumenta opštine Rekovac, kako u Lokalni plan upravljanja otpadom i Lokalnu strategiju Ruralnog Razvoja – LAG Levač, tako i u dokumente iz oblasti kulture i nasleđa, sporta i poljoprivrede predstavlja osnov za dalju podršku svima onima koji žele da brinu o životnoj sredini Levačkog kraja.Prvi korak je taj da svi budemo upoznati sa problemom zagađenja plastičnim otpadom iz poljoprivrede, a drugi bi bio da imamo podršku svih relevantnih institucija u rešavanju ovog problema, izjavila je Milena Vulić koordinator Projekta „Implementacija modela cirkularne ekonomije recikliranje plastičnog otpada iz poljoprivrede“.

Na sastanku u prostorijama Doma kulture u Rekovcu, održan je prvi, od nekoliko predviđenih, radnih sastanaka na temu cirkularne ekonomije u lokalnim samoupravama, u organizaciji udruženja „Centar za savremenu edukaciju i komunikaciju„ i „Mladi poljoprivrednici Srbije“, na koju su se odazvali predstavnici lokalne samouprave u Rekovcu, Kancelarije za mlade, Kulturnog centra, Srednje poljoprivredno-veterinarske škole, Zadružnog saveza Šumadije i Pomoravlja, zadruga Lokalne akcione grupe Levač.

Predstavljajući ciljeve i aktivnosti Projekta, predsednik Udruženja i menadžer projekta, Danilo Strugarević u uvodnom delu akcenat je stavio na značaj reciklaže plastičnog otpada iz poljoprivrede u Levču. Kako je naveo, ovaj pretežno poljoprivredni kraj ima veliki potencijal za organsku proizvodnju hrane, ali i bogatstvo prirodnim lepotama pa se velika šansa za razvoj Rekovca i Levačkog kraja nalazi i u turizmu, a turizma nema bez čiste i nezagađene priprode.

Prisutni na sastanaku iz lokalne samouprave su izrazili zadovoljstvo da učestvuju u aktivnostima na ovu temu i podržali sam Projekat i planirane aktivnosti, spremnost da pruže nesebičnu podršku u realizaciji svih aktivnosti, naročito koje doprinose unapređenju kvaliteta života i životne sredine.

Predstavnici zadruga su takođe podržali ideju i aktivizam, a svoj doprinos bi dali kroz aktiviranje svojih članova, naročito iz učeničke zadruge da prikupe informacije o broju poljoprivrednika i procenjene količine plastičnog otpada.

Na kraju sastankaje zaključeno da je neophodno omogućiti kontakt između operatera i poljoprivrednika za uspostavljanje saradnje, a uloga svih strana je podizanje svesti poljoprivrednika o značaju reciklaže plastičnog otpada. Takođe, jednoglasno je dogovoreno da se poljoprivrednici kontinuirano informišu kako mogu da stupe u kontakt sa operaterima, kako da zbrinu svoj plastični otpad do preuzimanja od strane operatera.

Prethodni tekstSastanak mladih poljoprivrednika u Rekovcu – Zajedno planiramo lokalne mere
Sledeći tekstNemačka kompanija Fišer donela odluku o izgradnji nove fabrike u Jagodini

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime