Sastanak mladih poljoprivrednika u Rekovcu – Zajedno planiramo lokalne mere

0
„Mere davanja moraju biti usklađene sa realnim potrebama poljoprivrednika“, glavni je zaključak sastanka održanog u Rekovcu 11.10.2021. godine u organizaciji Udruženja “Mladi poljoprivrednici Srbije”.

„Uključivanje svih aktera zajednice u procesima donošenja odluka, treba da postane praksa, kako bismo imali mere davanja usklađene sa realnim potrebama poljoprivrednika“, rekao je na početku skupa Oliver Aleksić, koordinator projekta „Javno zalaganje za transparentno poljoprivredno ulaganje“. On se zahvalio  svima na učešću i dobroj volji da učestvuju na ovakvim radnim sastancima, što pokazuje da je zajednica motivisana da učestvuje u stvaranju povoljnijih uslova za bavljenje poljoprivredo.

Dalji tok sastanka, vodio je Goran Miljković, menadžer Lokalne akcione grupe (LAG-a) i Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja. U prezentaciji je predstavio rezultate istraživačkog dela projekta i posebno se osvrnuo na to da većina poljoprivrednika ne zna da postoje lokalni konkursi za davanja u poljoprivredi ( čak 51% ispitanika), što je i uticalo na to da je samo 24% ispitanika koristilo lokalne podsticaje.

On je istakao važnu ulogu LAG-a i značaj zajedničkog planiranja koje vodi ka izgradnji poverenja između lokalne samouprave i aktera zajednice uključenih u ovaj procese.

Predstavnici lokalnog veća za poljoprivredu, složili su se da je neophodno analizirati potrebe poljoprivrednika i uključiti nove oblike davanja koje poljoprivrednici prepoznaju kao važne za unapređenje njihove proizvodnje. Istakli su da je do sada najveće interesovanje bilo za korišćenje subvencionisanih poljoprivrednih kredita i da je maksimalni iznos subvencionisanog kredita podignut sa 200.000 dinara, na 500.000 dinara. Isto tako, rečeno je da su sredstva koja se opredeljuju za poljoprivredu nedovoljna i da budžet iznosi samo 5 miliona dinara, ali i to da se i ova opredeljena sredstva na utroše do kraja ili da postoji kašnjenje u isplati sredstava.

Marija Miletić, kao zastupnik udruženja LAG LEVAČ, istakla je da LAG treba da zauzme važnu ulogu u strateškoj pripemi za predstojeći konkurs u okviru IPARD 3 programa – mere ulaganja u ruralnu infrastrukturu.

Radna grupa je predložila da se informisanje o aktuelnim lokalnim merama davanja intenzivira preko „Uprave za trezor“, koju bar jednom godišnje poseti svaki poljoprivrednik i da se u prostorijama Uprave postavi plakat sa istaknutim konkursima. Isto tako, neophodno je uključiti i savremene oblike informisanja, kao što su web portali i društvene mreže.

Dalja diskusija proširena je i na ostale segmente koji se dovode u vezu sa kvalitetom života u Opštini Rekovac. Istaknuti su istorijski, kulturološki, turistički i ostali potencijali levačkog kraja, a Oliver Aleksić je istakao značaj postojanja strateških dokumenata kao što je “Lokalna strategija Ruralnog Razvoja – LAG Levač”  u okviru koje je definisana lista prioritetnih projekata za period 2020. – 2023. godine. Isto tako, prepoznata je potreba da se članovi LAG-a osnaže u domenu pisanja projekata i projektnog upravljanja.

Kraj sastanka radne grupe upriličen je koktelom za koji su se pobrinule žene okupljenje oko lokalnih udruženja „Slatki zalogaj“ i „Zlarne ruke Levča“.

Inače, sastanku koji je organizovan u Domu kulture u Rekovcu, prisustvovali su i predstavnici: Turističke organizacije Rekovca, Kancelarije za mlade, Kulturnog centra, Sportske organizacije, Osnovne škole, Srednje poljoprivredno-veterinarske škole, Zadružnog saveza Šumadije i Pomoravlja, Udruženja voćara i vinograda „Levačko zlato“ Oparić, mediji i drugi.

 

——————————————————————————————————

Ovaj projekat sprovodi se u okviru programa „Aktivni građani – bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju Srbije“, koji realizuje BOŠ uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj dokumenta isključivo je odgovornost organizacije “Mladi poljoprivrednici Srbije” i ne predstavlja nužno stavove USAID-a, Vlade SAD ili BOŠ-a

 

Prethodni tekstPalma uručio Vučiću povelju počasnog građanina Jagodine
Sledeći tekstPotencijal i izazovi u Levačkom kraju

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime