Nemačka kompanija Fišer donela odluku o izgradnji nove fabrike u Jagodini

0

U Skupštini grada Jagodine danas je održana svečanost na kojoj je vlasniku nemačke kompanije „Fišer“, Klausu Fišeru, predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma uručio najviše priznanje grada Jagodine Povelju počasnog građanina.

„Iako je juče bila svečana sednica Skupštine grada Jagodine, na kojoj su dodeljena Oktobarska priznanja, svaki vaš dolazak u Jagodinu za nas je svečani trenutak“, rekao je Dragan Marković Palma obraćajući se Klausu Fišeru.

„Država Srbija i grada Jagodina su Vam zahvalni što ste otvorili fabriku u Jagodini, imajući u vidu veliki ugled koji Vaša komapanija uživa u celom svetu Posebno sam vam zahvalan na platama koje imaju naši radnici u Vašoj fabrici, a koje su više nego u mnogim drugim stranim fabrikama. Želim da vam prenesem i pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je juče na svečanoj sednici primio Povelju počasnog građanina grada Jagodine i koji je rekao da ono što je obećano Vašoj kompaniji biće 100 posto realizovano. U Srbiji se poštuje svaki investitor, a posebno oni iz najmoćnije ekonomske države Nemačke“, rekao je Marković. Vlasnik kompanije „Fišer“ Klaus Fišer rekao je da ni u jednoj državi u Evropi nisu naišli na izvanredne uslove kao što je to slučaj u Srbiji i Jagodini.

„ Dve godine smo po Evropi tražili lokaciju za našu fabriku, ali nigde nismo pronašli tako savršeno okruženje za našu fabriku kao ovde u Jagodini. Investiciona klima u Srbiji je više nego konkurentna, zatim odlično obučeni ljudi, neznatne jezičke barijere, dobar pristup internetu i pristojan nivo mobilne mreže, kao i izvrsno znanje vaših radnika. Nikada u 70 – godišnjoj istoriji kompanije „Fišer“ nismo uspeli da tako dobro i brzo izgradimo pogon kao u Jagodini. Vi ste gospodine Palma značajno tome doprineli. Da je Angela Merkel kada je bila u Srbiji imala vremena da poseti Jagodinu siguran sam da bi se još više zalagala da Srbija uđe u Evropsku uniju, mada nisam siguran da bi pristup vaše zemlje Evropskoj uniji za vas predstavljao prednost. Svi ti zakoni, propisi i odluke kojima su preduzeća u Evropskoj uniji izložena više koče razvoj i put u uspešniju budućnost. Toga ste zasada pošteđeni. Naša sadašnja fabrika u Jagodini je na 8500 kvadrata i zaposliće ukupno 450 radnika i tu proizvodimo ventilacione mlaznice za Mercedes, Folksavgen i BMNj. Mi kada smo videli koliko zavisimo od dobavljača sa Dalekog istoka, odlučili smo da našu novu fabriku za proizvodnju tiplova izgradimo u Jagodini. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prilikom otvaranja našeg sadašnjeg pogona u Jagodini 10. juna rekao da će Srbija dati za 10 posto bolje uslove od bilo koje druge ponude iz regiona. Mi prihvatamo vašu ponudu, iako nismo do sada ni u jednoj drugoj balkanskoj državi tražili alternativnu ponudu. Prevagnulo je uverenje da smo ovde u Jagodini već pronašli najpogodniju lokaciju i već smo u fazi izrade projekta“, rekao je Klaus Fišer.

Dragan Marković Palma je rekao da je predsednik Vučić prilikom razgovora u Jagodini potvrdio da će sve što je obećano biti realizovano sa 100 posto. „ Za vas velike industrijalce najvažnija je sigurnost kapitala, da kurs evra miruje, da se poreske stope ne menjanju i da postoji međunarodna popularnost kakvu nema nijedna druga država na ovim prostorima osim Srbije. Aleksandar Vučić i Angela Merkel su razgovarali 16 puta i dali su zeleno svetlo nemačkim privednicima da investiraju u Srbiji“, kazao je Marković.

Prethodni tekstPotencijal i izazovi u Levačkom kraju
Sledeći tekstPreminuo mladi preduzetnik iz Levča

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime