POČINJE NOĆ ISTRAŽIVAČA U GRADOVIMA POMORAVLJA

0

Jubilarna, peta po redu Noć istraživača održaće se 26. septembra širom Srbije, kada će znatiželjni umovi svih uzrasta moći da se upuste u jedinstvene avanture dostojne najvećih istraživača i naučnika.

Noc istrazivaca 1

Sve ono što ste gledali u najuzbudljivijim filmovima i serijama, i o čemu ste samo pričali na školskim časovima biće vam na dohvat ruke tokom Noći istraživača. Ova manifestacija nastala je i zato da bi, pre svega mladima, približila posao istraživača i ukazala na sve načine na koje hrabri naučnici menjaju svet na bolje.

Upravo zbog toga 26. septembra biće organizovana najneobičnija naučna druženja i igre i to u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Subotici, Ćupriji, Zrenjaninu, Pančevu, Jagodini…

Prvi put ove godine Noći istraživača se organizuje i u Pomoravlju, i to u Ćupriji, Jagodini i Svilajncu gde će 26. septembra biti postavljeni jedinstveni vremeplovi koji će vas odvesti na put od doba dinosaursa preko velikih prirodnih katastrofa, istorije pisane hijeroglifima pa sve do danas.

U Ćupriji, tokom ove večeri, od 17 do 23 časa, naučnici i istraživači iz najrazličitijih oblasti dočekivaće sve radoznale umove na gradskom trgu i u parku u centru grada.

Sa svojom predstavom “Pitajte Mudraca“ koja je namenjena deci sa idejom da ga pitaju sve sto im padne na pamet u vezi biljaka i životinja predstaviće se istraživači Prirodnjačkog muzeja iz Beograda.

U periodu od 20-23h moći ćete da prođete kroz Zvezdanu kapiju i otvorite put ka udaljenim galaksijama, planetarnim maglinama i zvezdanim jatima sa naučnicima-istraživačima Astonomskog udruženja Eureka iz Kruševca.

Velika naučna avantura odvijaće se iste večeri u sva tri grada gde će svi zainteresovani moći da izlegnu jaje dinosaura ili da izoluju DNK i ponesu sa sobom jedinstvenu uspomenu, nauče kako se pravi duga, od plave i žute da dobiju crvenu, i razreše sve dileme od penicilina do aflatoksina.

Ova tri grada će tokom Noći istraživača postati jedinstvene mape sa tajnim lokacijama, spremne za uzbudljivi lov na blago. Najmlađi posetioci pozvani su da ponesu svoju avanturističku opremu i zajedno sa naučnicima reše zadatke.

Kao pravi detektivi moći ćete da naučite kako se dešifruju skrivene poruke pisane nevidljivim mastilom, izolovati DNK iz voća, a kad je voće u pitanju, videćete da je voće osim vitaminima i mineralima, puno i strujom.

 

U Jagodini, na skveru i platou ispred Kulturnog centra, posetioci će dobiti recepte i savete za zaljubljivanje…u nauku.

Posetioci će moći da zavire u čudesni svet fizike, hemije, elektrotehnike i drugih nauka. Moći će da se vrate u vreme antičke Grčke i vide kako neke izume čuvenog Arhimeda koristimo i danas. Igraće se elektricitetom uz neke od izuma Nikole Tesle.

Da reciklaža nije blamaža, i da se mnoge zanimljive stvari mogu napraviti od otpada i od stvari za koje smo mislili da su neupotrebljive, moći ćete da vidite kroz izložbu „Igračka od recikliranog materijala” koju čine najbolji radovi učenika osnovnih i srednjih škola iz cele Srbije.

Svilajnac će, u okviru Noći istraživača, obići naučni kombi pun istraživača i zanimljivih ekperimenata.

Posetioci će moći da sami naprave svoje šarene kule od raznih tečnosti, da sami naprave i kući ponesu meduzu kao novog kućnog ljubimca, zatim da se poigraju i naprave fosile i minerale i tako obogate svoje kućne muzeje.

A Zvezdana kapija se otvara i u Svilajncu, na trgu Mare Resavke. Noćno posmatranje neba i upoznavanje sa zvezdama i dalekim galaksijama predstavice Astronomsko društvo KOSMOS iz Novog Sada.

Takođe, Prirodnjački centar iz Svilajnca će napraviti nezaboravnu igraonicu sa dinosaurusima, gde će posetioci moći da se druže i sa tim praistorijskim bićima, ali i sa arheolozima i geolozima, i uz njihovu pomoć uđu u svet praistorije.

 

Koordinator pete Noći istraživača je Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu, a partneri Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ Univerziteta u Beogradu, Fakultet za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu.

Noć istraživača je prvi evropski projekat koji je realizovan iz programa Horizont 2020” koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru pod-programa Marija Sklodovska Kiri.

 

 

Prethodni tekstILIJA ĐOKOVIĆ, PLEJMEJKER KOJI ĆE OBELEŽITI SRPSKU KOŠARKU
Sledeći tekstOTAC ZATRPANOG RUDARA:NE VERUJEM DA JE ŽELJKO ŽIV(VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime