ILIJA ĐOKOVIĆ, PLEJMEJKER KOJI ĆE OBELEŽITI SRPSKU KOŠARKU

0

Jagodinac, košarkaš Ilija Đoković (18) doneo je Srbiji srebrnu medalju sa Evropskog prvenstva u Turskoj, sa reprezentacijom do 18 godina. Za njega kažu da je plejmejker koji će ostaviti traga u srpskoj košarci. Njegovi drugovi iz odeljenja, četvrta godina Sportske gimnazije u Jagodini, trenutno su na završnoj maturskoj ekskurziji. Ilija, zbog obaveza prema sportu, to nije mogao

ILIJ 4

,,Osvojili smo srebrnu medalju izgubivši u finalu od Turske par koša razlike. Ovo je jedno veliko životno i profesionalno iskustvo, velika je čast predstavljati svoju zemlju. To je ono što me vodi, ono što pamtim. Kada smo igrali finale protiv Turske, u hali je bilo 10.000 navijača, naravno to su bili turski navijači, ali sam taj osećaj igrati pred tolikom publikom je neverovatan. Ja sam srećan što sam već sa 18 godina to doživeo, kaže Ilija.

Na pitanje gde sebe vidi za par godina, Ilija kaže da bi voleo da zaigra u Americi.

,,Tačnije u Majamiju. To mi je želja. Inače, svaki sport traži odricanja. Bez odricanja, nema ni uspeha. Svaki mladi sportista mora da radi na sebi kako bi došao do rezultata. Malo dece se odlučuje za košarku kao sport, mada mislim da je Svetsko prvenstvo u košarci gde smo osvojili srebrnu medalju vratilo nadu. Mi zaista jesmo zemlja košarke. Meni novac nije motiv da se bavim sportom, samo igra, kaže Ilija.

 

 

ILIJA 1

MOJ UZOR JE SAŠA ĐORĐEVIĆ

,,Uzor mi je uvek bio Sale Đorđević, ja igram istu poziciju kao on, ćelav sam kao on – šali se Ilija i dodaje:on je veliki sportista I veliki čovek. Mislim da je presudno uneti srce u igru, on je to radio I kao igrač, danas to radi kao trener.

Ilija, kao uspešan mladi sportista izaziva pažnju među devojkama što je normalno, ali on kaže da je trenutno sam.

,,Mene ne zanimaju veze koje se baziraju na mojoj eventualnoj popularnosti. Zanima me samo neko ko će pored toga što mi se sviđa, da bude I neko sa kim mogu da razgovaram. U životu koji sam ja izabrao a to je život sportiste, potrebna je velika podrška I oslonac porodice I bližnjih. Ja imam veliku podršku u mojoj porodici, to mi je najvažnije sada. Otac mi je velika podrška, ogromna, zaista bez njega ne bih uspeo. Majka je tu da me uvek dobro posavetuje.

1506336_185578781633766_797980945_o

RITUALI

Kao I svaki sportista Ilija ima ritual pred utakmicu.

,,Pred utakmicu imam ritual da ubacim šest vezanih zicera. To mi je pokazatelj. Mi u KK Jagodina smo ekipa koja ima jako dobar timski duh. Opstaćemo u ligi a verujem I da ćemo preći u viši rang.

Ilija kaže da u Jagodini slabo izlazi jer mesta za izlazak nema. Ponekad ode na piće u kafe ,,Koloseum,, gde odlaze I njegovi drugovi iz Gimnazije.

 

 

 

TALENAT PRVA PRIMETILA KOMŠINICA

Košarku sam počeo da treniram sa pet godina. Moj talenat je prva primetila komšinica Dragica Minić I insistirala da me upišu u školicu košarke.

,,Terala me je da izađem na teren I bacam. Ja sam to uradio, bila je uporna da počnem da trenitam košarku. Hvala joj.

KK Jagodina će , kako kaže Ilija, pokazati svoje kvalitete na čelu sa kapitenom Nikolom Vujičićem I trenerom Miljanom Marjanovićem. Inače, Ilija je rođen u Jagodini, 13 godina je živeo u Požarevcu, dve godine u Beogradu gde je igrao za FMP Železnik, posle čega se vratio u Jagodinu, gde sada igra. KK Jagodina igra Košarkašku ligu Srbiju.

ILIJA 21

 

tekst Miljana Matejić

naslovna fotografija Nenad Đukić

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime